Beyond the Wind - 2018 Suzhou International Design

Beyond the Wind - 2018 Suzhou International Design

Architect
MAT Office
Location
Taohuawu, Gusu District, Suzhou, China
Project Year
2018
Category
Pavilions
TANG Kangshuo

“Beyond the Wind”- 2018 Suzhou International Design Week Pavilion

MAT Office as Architects

Located in the heart of the National historic and cultural city of Suzhou, Gusu Districtis home of numerous garden monuments with its over 2000 years history. 2018 Suzhou International Design Week was held in Gusu district, and MAT team was invited to design a pavilion for this event, as one of the most important public space in the design week. The pavilion undertakes information release, cultural salon and other public activities during the design week.

 

Along with the development of exposition and art exhibitions, pavilionas a building type begins mature. It is a temporary building designed for specific public functions,focusing on form-related space, as well as the experience of visitors. In general, the gravity-resistant structures off the ground is the main consideration of pavilion design, while its "temporary" features lead to the exploration of lighter materials and more flexible construction methods.

 

The design of Suzhou Pavilion is inspired by the traditional Jiangnan residential settlements. These settlement has produced a very strong group form due to its continuous repetition of walls and rolling roofs,we hope to recreate this group form by manipulation of the roofs: Four columns form a roof, The branches that grow on each pillar can form another roof with the other pillars ...It is a free-growing settlement, with thecontinuous space defined by the forest-like pillars.

 

Concerning the site conditions and the functional requirements, we finally selected a six-petal plan layout for the pavilion. We abstracted the traditional building roofs, regrouped them at different heights, in order to form a space called “Beyond the Wind” limited by 8 floating roofs and 18 steel pillars. With such a free space, the pavilion is also like an amphitheatre, offering places for music, performances, salons and other social activities.

 

Besides the main steel structure, a large number of lightweight materials are used in the pavilion in order to correspond its temporary and interactive characteristics.


The translucent roofs made by stacking hexagonal polycarbonate pieces, while providing bright daylight, textures resulting from overlapping also associated with vernacular culture in Suzhou. The cafe area uses colorful plastic curtain as the façade material, which also conveysthe core value of equality and vitality of this design week. In addition, echoing design week’s main visual color, the pink elastic curtain at the entrance and interactive areaprovidefun places for adults and children.

 

“Beyond the Wind” pavilion is not only a "big toy-like”cultural landmark, but also a carrier of various public events during the design week. We take inspiration from the group form of traditional settlement, and recompose it in an artistic way, aiming to revive the surrounding historical area by implanting such a free space. When confronting old Town renewal project, we hope to maximize the impact of architectural design, bringing more people by the creation of new spatial scenes. We also hope to rethink the possibility of “new and old”, “tradition and future” by the spatial narrative of design.

 

Among historical Suzhou gardenpavilions, the most beautiful one is in the Master-of-Nets Garden, named after the Song People ShaoYong’s poem: “the moon to the sky eye, the wind to the water." 2018 Suzhou International Design Week's pavilion, which is also hexagonal and waterfall, is named “Beyond the Wind”. Through the design and thinking of this pavilion project, we are trying to have the question that, how much can contemporary design able to drive the humanistic spirit for this ancient city?


Material Used:

Steel column, OSB board, polycarbonate panel,plastic curtain

Project team
Architects
Museum Garage
next project

Museum Garage

Museums
Miami Design District, Miami, FL, USA - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter