Bluestone Terrace Pavilion

Bluestone Terrace Pavilion

Architect
Altereco Design
Location
Williamstown VIC, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Nikole Ramsay

Bluestone Terrace Pavilion

Altereco Design as Architects

Our brief required us to work with an 1880's Bluestone terrace and to create a daily living space that appreciated and enjoyed it's connection with the established landscaping of the backyard.


We took a very delicate approach to the preservation of the heritage - preserving and celebrating the Bluestone.


What was the brief?

Our brief required us to work with an 1880's Bluestone terrace and to create a daily living space that appreciated and enjoyed it's connection with the established landscaping of the backyard.


What were the solutions?

To create minimal contact and impact on the Bluestone wall we created a small incision in an existing brickwood for the door portal between the old and new.

North facing windows are double hung sash windows and fixed direectly to the solid timber posts, eliminating additional frames and providing excellent natural ventilation. The property is close to the sea so we wanted to maximise the sea breeze.


What were the key challenges?

Working with the deteriorating stonework was tricky. The rear terrace was made out of Bluestone rubble which was breaking off in bits and pieces. Minimising the impact on vegetation. The owner was a landscape gardener and there was a very established green wall that we had to work around and respect.. We wanted to provide as much light as possible and an outlook to the established landscaping and green wall without making it simply a glass box.


What are the sustainability features?

Ventilation cross flow and venturi effect with an aperture down low - there is no air conditioning which considering the amount of glass is impressive! Sash windows built into the structural timber posts - minimising thermal bridging.


Key products used:

Birchply ceilings and walls - this gives a white finsihed verses yellow 

Aneeta Sash Windows - custom installed between the sash posts 

Vic Ash timber flooring 

Parchment laminate joinery 

Bluestone tiles in the 'door portal' between the old house and new build


How is the project unique?

Simple pavilion structure in an established garden setting. We took a very delicate approach to the preservation of the Heritage.


Project Credits
Product Spec Sheet

New Aarhus School of Architecture
next project

New Aarhus School of Architecture

Laboratories
Aarhus, Denmark - Build completed in 2021
View Project