Brunhais House

Brunhais House

Architect
Rui Vieira Oliveira Arquitecto
Location
Póvoa de Lanhoso, Portugal
Project Year
2016
Category
Private Houses
Fernando Guerra FG+SG

Brunhais House

Rui Vieira Oliveira Arquitecto as Architects

Brunhais is a small village surrounded by mountains and a huge blue sky in the north of Portugal. Immersed in a paradoxically rocky and verdant landscape, this house is part of a set of three projects belonging to three brothers. The program was elementary, the project should host a couple and support the activity of the family´s company. The slightly uneven terrain allowed the overlapping of two volumes. These two volumes materialize the surroundings and marks these two different functions. The white one for living and the gray one volume made of natural stone, a kind of laboratory.


The entrance is made through the void left by the upward movement of one of the sculpted planes. This sculpted U-shaped volume allowed us to separate the private and social areas and create the traditional courtyard open to the sky and facing the sunset in the long summer nights. Once used for agricultural activities this patio would now have a playful function. When we perceive the final result we got the perception of having carved a piece of white stone that contrasts in a huge blue sky. We wanted to create movement, dynamics. Imagine a rock that glides on another, this movement would create new spaces.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
CORIAN® DesignCORIAN® DesignKitchen
Saint-Gobain Weber GmbHSaint-Gobain Weber GmbHFacade - ETICS
Saint-Gobain GlassSaint-Gobain GlassWindows
The Co-operative
next project

The Co-operative

Offices
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter