BYL HOUSES

Cristián Romero Valente Arquitecto as Architects

The BYL Houses are located on the highest buildable area of the slopes on the south side of Cerro Manquehue. This hill is located on the east side of the city, 1,638 meters above sea level, rising as the highest peak in the Valley of Santiago. In its natural state the 5,200 m2 plot is characterized by its steep slopes, of which were altered partially and leveled prior to the project to locate a house, an internal road, an area for a swimming pool and trails that connect these spaces.


The assignment consisted of reforming and taking full advantage of the existing structure of the house, to build two new and independent houses of 440.50 m2 in total, for two families. For this purpose, it was decided to use as a reference concrete structural walls of the first floor, which served as the main guideline for the requirements of the project. The second floor and everything else was demolished. The biggest challenge was to give each house independence from the other. In that sense the initial decision was made to divide the construction into two parts, eliminating the old access hall, leaving it as an exterior air mattress between both constructions and which, in turn, would function as an acoustic insulator. From that, the west wing with the sleeping area and the east wing with the living, dining and kitchen area was constituted.


Both went on to form the base and first level of each of the houses. The west house is configured by a volume of three floors, while the east house is located longitudinally with respect to the land, forming a rectangular building of two floors. The latter extends in its length protruding from the other house, in order to build its main access and expand the surface of the common areas. On the first floors the material used for the construction was the exposed concrete. The upper levels were structured with beams and pillars where wood and steel are combined. The main views of both houses naturally look down the slope of the hill to the south, where you can see the entire valley of Santiago. Controlled and skylight inputs are projected in the spaces facing this orientation.

Read story in Español

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
Manufacturersmk illumination
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More