Canvas House

Canvas House

Architect
Ministry of Design
Location
Singapore
Project Year
2020
Category
Private Houses
Edward Hendricks, CI&A Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Woven Plus outdoor dining chairs x 3Soul & TablesWoven + Joy Dining Chair - Stone White 49/55/81
Standing floor lamp x 1, Table lamp x 2, Table lamp, Standing floor lamp x 1, table lamps x 2, Modern fabric 1-seater armchair, Table lamps x 2, Long Nissedal mirror, Table lights x 3, Floor lamp x 1IKEA
Large outdoor umbrella with wheel base (Spectra 300 accordion folding umbrella)UMBROSA NV
ViCeramic Stool (Break Through), Vintage ceramic longevity vase, Vintage wooden tall plant holder, Ceramic lion figurines x 2, Ceramic umbrella stand, Wooden long bench, Vintage pine poplar clothes rackEmperor's Attic
Marble side table x 2Goldenteak
Vintage round dining table with quartz top and timber legs, Vintage side table with 2 drawers & swing door cabinet, Wooden dining chair x 2, Vintage medium ceramic vases x 2, Vintage wooden console table waist heightHock Siong

Product Spec Sheet
Woven Plus outdoor dining chairs x 3
Standing floor lamp x 1, Table lamp x 2, Table lamp, Standing floor lamp x 1, table lamps x 2, Modern fabric 1-seater armchair, Table lamps x 2, Long Nissedal mirror, Table lights x 3, Floor lamp x 1
by IKEA
Large outdoor umbrella with wheel base (Spectra 300 accordion folding umbrella)
ViCeramic Stool (Break Through), Vintage ceramic longevity vase, Vintage wooden tall plant holder, Ceramic lion figurines x 2, Ceramic umbrella stand, Wooden long bench, Vintage pine poplar clothes rack
Marble side table x 2
Vintage round dining table with quartz top and timber legs, Vintage side table with 2 drawers & swing door cabinet, Wooden dining chair x 2, Vintage medium ceramic vases x 2, Vintage wooden console table waist height

FIGMENT X MOD

Ministry of Design as Designer

SYNOPSIS BY FIGMENT & MOD
Historic dwellings like conservation shophouses are repositories of memories, with previous lives and a past of their own. Ministry of Design explores history and our relationship with the past, present and future through the concept of layers in Canvas House at Blair Road. Blurring the boundaries between space and object, MOD conceptually blanketed Canvas House with a layer of white that provides a canvas for the future, whilst revealing historical preservation in concentrated spots. The house rhythmically reveals parts of its past, with Shadows of old timber as well as Layers of revealed brick and intricate details of re-purposed and upcycled furniture.

 

At the same time, MOD invites visitors to imagine a future with Dream, a text-based neon piece that the studio created, with a quote by Thomas Jefferson that encapsulates MOD’s approach to Canvas House. The quote summarizes the attitude of the house; Colin explains, “it is a neutral white canvas for the future to be dreamt upon, rather than a wholesale homage to the past.”

 

DESIGN CONCEPT, PENNED BY COLIN SEAH, FOUNDER-DIRECTOR, MINISTRY OF DESIGN
1. The Brief and how MOD answered it
MOD has newly completed an all-white Canvas House for co-living, set in a heritage shophouse in Singapore along Blair Road. The developer (Figment) gave us a fixed budget and 4 months (design, sourcing & fitout) to reimagine the interiors, with the aim of renting out the suites to expats for 3-12 month stays. Rentals start from S$3300 a month. The brief was to do something absolutely appealing to long-stay renters, and a way for this co-living shophouse to stand out.

 

Faced with a tight budget and a tight timeline, alongside the desire for an overarching concept to underpin the moves, Colin and his team conceptualised the “Canvas House”:
a. Painting the entire house in white, to provide a canvas for the future, MOD decided to focus on “upcycling” to meet both constraints.
b. Majority of the tables, chairs, chests, mirrors, screens and vanity desks, were repurposed and given a new lease of life.
c. To pay homage to the past, yet give it character for the future, MOD painted these pieces all white but carved out “playful peek-a-boo reveals” of vignettes on the decorative dragon or longevity vases, ceramic plates hung on the wall, and wooden screens, vanity dressers and chairs.

 

Not only is this highly sustainable in terms of upcycling, it is also budget friendly, time-constraint friendly, and conceptually striking.

 

2. “I like the dreams of the future better than the history of the past”
Blurring the boundaries between space and object, MOD conceptually blanketed Canvas House with a layer of white that provides a canvas for the future, whilst revealing historical preservation in concentrated spots.

 

Colin explains, “When it comes to adaptive reuse projects, the question is always the same, how do we tread the line between the past and the present? If one opts for the project to be just about preservation, it's as good as time standing still… which could be paralysing and inhibiting. But at the same time, neither do we want to disregard history completely by creating something too foreign or novel. Our response was to layer over the existing history with a proverbial blank canvas whilst leaving choreographed glimpses into the past, blanketing both space and the furniture in it - allowing us to blur the inherent boundaries between past and present, object and space."

 

To present this spatially, MOD created a text-based neon art piece, featuring a quote by Thomas Jefferson that encapsulates MOD’s approach to Canvas House. The quote summarizes the attitude of the house, quoting Colin, “it is a neutral white canvas for the future to be dreamt upon, rather than a wholesale homage to the past.” Fabricated by The Signmakers, the quote is penned in a single-stroke white and red glass neon, and encased in an aluminum box measuring 1.4m x 2.2m x 0.1m.

 

3. Blurring the boundaries
In a sense, the white blurs the distinction between new and old; it also blurs the distinction between the spatial elements (e.g. walls, ceiling), and the objects that sit within it (e.g. the furniture and lights). With everything white, object/space dichotomy is blurred. The house becomes more whole rather than a space populated by objects and people that move in and out. That allows the people using the space, to truly activate the space, and be the prominent features instead of merely inhabiting space.

 

4. Layers and Shadows
Parts of the past are rhythmically revealed throughout the space, with Layers of revealed brick and intricate details of pre-owned furniture, and Shadows of old timber. This technique is applied to a variety of places, including round timber reveals on the stairs throughout the four-storey house, and playful peek-a-boo reveals of vignettes on decorative dragon or longevity vases, vintage ceramic plates hung on the wall, and wooden screens, vanity dressers and chairs. Historic details are preserved in a similarly conceptual fashion, where brick walls are revealed in concentrated circles. In the suites in particular, visitors will see “time shadows” cast by the beds: a shadow casting device which is conceptually driven (the past casting a shadow of its presence on the present) which reveals the underlay of the floor.

 

5. Collaborating with artist Kang to design custom lights
MOD collaborated with Kang, an artist who specializes in upcycling and working with fused plastic to craft fashion accessories, to produce his first series of lights. Part of MOD’s incubation programme, Kang works from the MOD office to craft his materials. MOD collaborated with Kang to create 3 sets of luminaires with fused plastic made from cling film, placed at the five-foot-way, the living and the atrium areas. Keeping to the theme of layers, the cling film was layered and then ironed and heated to create a waterproof, leathery material.

This story is available in multiple languages
Share or Add Canvas House to your Collections
Generator Berlin Mitte
next project

Generator Berlin Mitte

Hotels
Oranienburger Straße 65, Germany - Build completed in 2013
View Project