Carmenna chair lift stations

Carmenna chair lift stations

Architect
Bearth & Deplazes Architekten AG
Location
Arosa, Switzerland | View Map
Project Year
2000
Category
Passenger Terminals

Carmenna chair lift stations

Bearth & Deplazes Architekten AG as Architects

The Carmenna chair lift has three stations along its lenght: one in the valley, one in the middle and one at the top. The valley station contains voluminous room with space for the cables to turn round, for all the technical equipment and for storing the chairs themselves. It is built as a frame of steel sections covered with profiled metal sheet; on the roof is a thin layer of soil, planted with vegetation. Like a tent canvas supported on poles, the roof surfaces form a folded arrangement that blends seamlessly with the topography. On the valley side is a visier-like, translucent façade of polycarbonate panels, whereas facing the mountain is a hole in the earth, out of which the chairs come shooting out. The space where the chairs turn round and the visitors take their seats, is finished on the inside with a neon-orange coloured skin of wooden panels. The station at the top of the lift is contrapuntal, i.e. it sits sideways to the dam-like mountain ridge. It is shaped like an archetypal tent: posts leaning against one another form a triangular tunnel, with a glass wall at the end. Inside it is clad with neon-green panels, and on the outside it is protected with profiled matal sheet. The same design was used for the middle station, but here the frame is only partially clad. The underside of this construction is finished with neon-yello planking.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More