Casa Cachalotes

Casa Cachalotes

Architect
Gonzalez Moix Arquitectura
Location
La Planicie, La Molina, Lima, Peru | View Map
Project Year
2010
Category
Private Houses
Juan Solano

Casa Cachalotes

Gonzalez Moix Arquitectura as Architects

The Project is located in an existing condo in La Planicie, overlooking the Golf. One of the family members is disabled, so the project should not have any barriers and integrate the lives of others, without altering the aesthetics and function of the house. All in equal conditions. The project is articulated through a 1.50 axle wide circulation, containing all functions in two volumes. The first volume, a strip running the length of the field, adding a second volume containing double height social area and expansion of the terrace.
The concept of the house was looking for a functional, structural and formal integration, with a simple modulation responding to the program. The proposed materials synthesized the warmth and formal language of the project, creating a comfortable home.

The brief for this project had to meet the needs of the life of a typical family. We had to pay attention to every single detail and operation, to be used by a disabled person, having a normal life without barriers.

After intense searches of land suitable to develop the project, we found an area of almost 663 m2. The land with a frontage of 18.40 m and bottom 36.0 m, had the peculiarity that its left side adjacent to the golf, with a privileged view, so that was enough reason to take this as a trigger condition for our Party. The rules allowed us to build on the opposite side and the bottom, leaving the golf retreats and main entrance. With all these strong data intentions begins the process of projectiveness and seeking a viable concept.

The project will involve spatial coupling functions housed on two floors and are organized on a tour through the circulation axis, separating the most private areas of the house with double height social areas. Allowing also to communicate the outside and inside, on this axis, marking on the main facade, as a crack, which divides the two main volumes, private and social.

The volumes are clear and simple, contain and express the architectural gestures functions with pure lines, stripped of ornament and respecting the parameters of the modern and functional design. These boxes are functional, fully open through large windows achieving transparency and permeability of view, lighting, and ventilation to all main rooms of the house, taking the view of the golf, simulating an infinite garden.

Share or Add Casa Cachalotes to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Courtyard House
next project

Courtyard House

Private Houses
Gliwice, Poland - Build completed in 2016
View Project