Casa Campestre

Casa Campestre

Architect
LEIVA arquitetura
Location
São Pedro da Serra, RS, Brazil | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade cladding (Plaster with paint)Suvinil
Doors and Windows (Wood)Fell Esquadrias
Granite countertopMarmoraria Real
Roofing (Metal tile)Telhas Sul
Floors and coveringsToque e Retoque

Product Spec Sheet
Facade cladding (Plaster with paint)
by Suvinil
Doors and Windows (Wood)
Granite countertop
Roofing (Metal tile)
Floors and coverings

Casa Campestre

LEIVA arquitetura as Architects

The first question we asked when we started this project was: what is it like to design a house on a blank sheet of paper? A land with free space, without close neighbors and without indispensable visuals of the surroundings: what to cling to so that we could create a meaningful project?

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

Customer requests were few: the social area was the center of the house, receiving friends and family in an integrated and connected way was the greatest wish. In addition, they wanted a home that was above all functional and economical.
With that in mind, we used weather conditions as the main driver of the project in order to generate comfort in the internal spaces: based on that we decided to make a rectangular construction (more economical shape), with a longitudinal face facing north (facade with better sunlight).

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

The intimate area and the social area were divided by the small office, requested by the client who works from a home office, a space that also serves as an acoustic barrier, reducing noise in the bedrooms when the social area is being used.

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

The social area has a large opening to the south that allows an abundance of natural light without the entry of heat, in addition to making the total integration with the existing forest at the back of the land, with the vegetable garden and the orchard.
All areas of short stay are facing south and the laundry has an external tank, to clean up after working on the land or to do the first washing of food harvested in the garden!

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

In the intimate area, large windows integrate the bedrooms directly with the outdoor area. A strategically sized eaves blocks the entry of the summer sun, but allows it to enter the winter, warming the environment. Always working with the surroundings in favor of architecture, deciduous trees were planted creating a microclimate on this facade.

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

The materiality and volumetry of the house were designed to refer to the home. The traditional house with a gabled roof which is the first drawing we learn about a house.

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

We believe that through architecture we can influence the way people feel inside spaces, how they interact and what kind of experiences they will have. Therefore, in the social area we opted for the sloping wooden ceiling, strengthening the feeling of home and reception. The wooden frames and vinyl flooring also match this feeling. The metallic sandwich tile gives the touch of modernity to the external volumetry and plays the important role of thermal insulation.

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

Campestre house located in the Campestre Alto community, a rural area of a small municipality in Rio Grande do Sul, even without having defined conditions, could not be anywhere else, as it is closely linked to its surroundings and its natural conditions, creating a quality architecture for the proposed sensations, taking advantage of available resources intelligently and without exaggeration.

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

Team:

Architects: LEIVA Arquitetura

Project Development: Larissa Wolf Vrielink / Nathana Serena

Graphic Representation: Cibele Kunzler / Iasmin Lauck / Elissandra Pontes / William Liell

Collaborators: Felipe Lima / Matheus Dilly

Photo credits: Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

photo_credit Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)
Roko Pictures (Gabriel Konrath + Emílio Rothfuchs)

Materials Used:

Facade cladding: Plaster with paint, Suvinil

Flooring: Vinyl flooring, Architec / Toque e Retoque

Doors: Wooden door, Fell Esquadrias

Windows: Wooden windows, Fell Esquadrias

Roofing: Metal tile, Telhas Sul

Interior lighting: Loja Agatti

Interior furniture: Ilha MDF Bench, Mobel House

Hydrosanitary, crockery and metals: Tubolar

Sills and drip pans: NJV Mármores

Granite countertop: Marmoraria Real

Courtyard: Floricultura Pilger

Read story in ItalianoFrançaisPortuguêsEspañol and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More