Casa de Campo em Pontemieiro

Casa de Campo em Pontemieiro

Architect
André Tavares Arquitecto
Location
EM550-4 309, 3730 Junqueira, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Residential Landscape
Arménio Teixeira

Casa de Campo em Pontemieiro

André Tavares Arquitecto as Architects

Context

The village of Pontemieiro is located to the west of Vale de Cambra, inserted in a context of dispersed settlements that characterize this territory.

It's a very small rural settlement, located near the Arões river, where the few constructions that characterize it are implanted along two main routes that structure this place.

One of these axis - João do Crasto street - is developed along a valley and ends at a higher platform, in relation to the M550-4 Municipal Road.

The proposed intervention is located at the end of this street, in a privileged position, relating to the landscape to the south and the settlement to the east.


Characterization of existing

The house consists of two levels built on stone masonry. Its walls are supported on a granite massif, exposed in the lower floor, with an irregular double stone layer with grouted joints.

The intermediate floors and roof structure were made of wood with ceramic roof tiles as top coating.

The construction was in an advanced state of degradation, however, some memories of materials, colors and details were evident, such as traces of an old whitewashed facade, the exterior frames details and a wooden roof structure.


Intervention strategy

This small construction stands out from a group of altered and adulterated buildings and it is not possible to observe a dominant rule in its characterization.

It was intended to establish a continuity with the past of this house, respecting the dynamics of its construction system and respective materials, although not reproducing its design or detail. It is therefore proposed a reinterpretation of a constructive tradition of rural character adapted to a new use.

On the upper floor, the available open space has been transformed in order to not lose its reading as a whole. A sanitary installation and a folding bed system were concentrated in a volume that organizes the interior of the house and that filters its relation with the outside, suggesting an informal use of this space.

In the lower floor, the existing space has been rescued and converted into a multipurpose room that intends to complement the upper main space.


Construction system

It was tried to maintain the texture of the granite masonry, granting it with an external protection through the application of a lime wash paint.

In the interior and in the upper floor, a thermal plaster incorporating a cork granulation improves the thermal performance of this envelope, being finished with a traditional tin layer. In the lower floor, a waterproofing system was applied inside the walls, which served simultaneously as a finish.

The main beams of the ground floor were reutilized and recovered.

The structure of the roof was replaced by a wooden frame with a metric that defines the organization of the space. A composite panel of wood fibers and polystyrene-based cement was applied on this structure.

The exterior window frames, in wood, retake the theme of the doors with built-in window, characteristic in the popular architecture of the region, reversing, in this case, the position of the covers to the outside.


Share or Add Casa de Campo em Pontemieiro to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Open Shut House
next project

Open Shut House

Private Houses
Kooyong VIC, Australia - Build completed in 2020
View Project