Casa Siena

Casa Siena

Architect
GUILLEM CARRERA arquitecte
Location
Sitges, Spain
Project Year
2014
Category
Private Houses

Siena House

GUILLEM CARRERA arquitecte as Architects

The site is located in an urban residential low density area surrounded by natural green areas near the sea. A large part of this sector is composed of plots with significant slopes.


The observation of the site and immediate surroundings and distant highlighted that most of the houses that were built or being built in the area followed the same premise: place it in the top of plot - filling the land where the buildings are located, through the widest possible cross-volume, leaving the rest of the site as a garden with difficult use and difficult relationship with the living spaces. Resulting in a disproportionately large number of houses, that are not integrated with the environment.


Based on the consideration described above, arose from the premise that the architecture of the house was designed to have the desire to become part of the landscape of the place, while achieving proper integration into the natural environment that surrounds it. And if possible, even the steep slope that had the lot, that the different areas that make up the project in one way or another could have a relationship or visual contact with the terrain. So instead of embankments became an adaptation smooth surface, at different levels, so most of the space not built the site was useful and could participate and be part of the project with a role equivalent to that of building.


Regarding the project, we renounced to put housing on top of the site and proposed implementation of adaptive type of steep terrain offered plot by defining and adapting different levels comprising topographic outdoor spaces; in order to make them useful and to enable their relationship with the interior spaces. With this decision, instead of proposing a cross-sectional width volume, we proposed a longitudinal volume where the last level of the building is located one floor below the almost the surrounding buildings. Thus, originals existing trees are preserved on the site and results a simple shape constructe volume, less aggressive with the environment and that wants to be an architecture that inhabit the landscape. That is, the building is introduced respectfully.


The house articulates its spatial structure through a vertical core communications and a main body that acts as a container of activities that arise auxiliary bodies or service, in a coordinated and participatory way. The semi-underground plant contains the car park, the area of health and storage spaces and facilities. The ground floor contains the sleeping area: hygienic rooms and chambers. The first floor contains the living area: living room, kitchen and auxiliary constructed volume for guests. The volume above the first floor contains a study area and terrace lookout.


The interiors are considered simple, practical and comfortable for living.


The treatment of not built space of the plot alternates preserved original vegetation and replanting vegetation, areas paved with stone, wood, grass and a pool with elongated profile adaptive field. Together, all designed with the intention that the vegetation around it perceives that enters the site until almost touching the building.

Share or Add Casa Siena to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersTrespa
ManufacturersBoffi s.p.a.
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by Trespa
Manufacturers
Fabrik N° 9
next project

Fabrik N° 9

Offices
Mettlach, Germany - Build completed in 2018
View Project