Cascina Elena Winery

Cascina Elena Winery

Architect
Barbara Brondi & Marco Rainò | BRH+
Location
Rocchetta Belbo, CN, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Wineries
Aldo Amoretti
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SuppliersS.Anselmo
SuppliersCFG srl
SuppliersCGF Design
SuppliersLuceper
SuppliersMarzero Sas
SuppliersSS Saglietti Sobrero

Product Spec Sheet
Suppliers
Suppliers
by CFG srl
Suppliers
Suppliers
by Luceper
Suppliers
Suppliers

Cascina Elena Winery

Barbara Brondi & Marco Rainò | BRH+ as Architects

The sense of responsibility as architects always guides us in drafting a new project, evaluating with extreme respect the soul of the place where the building is located, making it as sustainable as possible from an environmental and economic perspective. The design of a building intended for a biodynamic winery was an opportunity to find solutions that would minimize the impact on the Alta Langa landscape by limiting excavation and displacements.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

Located on a hill, the building expands mainly horizontally following the contour lines of the landscape settling into a natural terrace close to an existing escarpment. With its simple geometric shapes, the building expresses an original reinterpretation of vernacular architecture that eliminates any superfluous decoration to give shape and expression to the identity of the wine produced and the care dedicated to the agricultural practices used to obtain it. The quality of the architectural detail alludes to the care of the wine production craftsmanship.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The expressive character of the territory determines the selection of the colors of the building envelope which represents the contact and exchange between architecture and nature. The palette in shades of brown refers to the colors of the earth, the vine, the must and helps to enhance the identity of the place.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The choice of construction materials was made in such a way as to favor the selection of local and eco-sustainable products, preferring solutions which reduce the need for maintenance and ensure that, in a possible future demolition of the building, the recovery and recycling of the largest number of building material, limits the footprint left by the building.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The construction system consists of a prefabricated steel frame that can be easily dismantled and is completely recyclable. This resulted in a significant reduction in construction time which allowed for the completion of the building in eight months. The façade, covered in light brown terracotta tiles with a horizontal pattern, integrates the building into the natural environment characterized by mimicking the typical structure of the sedimentary rock with a layered texture. The choice of a clay cladding material with high density characteristics ensures a high thermal lag performance by increasing inertia with attenuation of high temperatures inside the building in summer

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The energy requirement for the cellar's air conditioning is minimized by exploiting the thermal inertia of the existing ground against which the building has been placed and dissipating the heat of solar radiation through the ventilated wall system, used on the façade and roof. The insulating materials are all naturally derived: wood fiber, hemp and cork panels.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The production of energy derived from renewable sources is guaranteed by the photovoltaic panels on the flat roof and the water requirement is reduced through the recycling of rainwater.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The design details of the functional areas of the building serve to optimize the workflow of wine production process, respecting the needs of those who use the rooms. The functional areas dedicated to each activity (reception of the grapes, pressing-crushing, fermentation, oenological development, bottling, storage, tasting, packaging and shipping) create a healthy work environment, providing ventilation and indirect natural light, with the aim of saving energy while maintaining adequate environmental comfort.

photo_credit Aldo Amoretti
Aldo Amoretti

The tasting room characterized by a large window, visually connects the building to the surrounding landscape and vineyards. Although the visitor is in an internal space, s/he has a complete view of the natural terrain which evokes emotions that predispose one to tasting the wine produced in those places.

Caption
Caption
Caption
Caption

Team:
Design Team: arch. Giulia Nardi, ing. Innocente Porrone, arch. Fabrizio Frea, ing. Cecilia Cerutti, Giovanni Agnelli
Main Contractor: Fratelli Sartore srl
Consultants: IPE Progetti srl, Geomar snc, Sinergie srl

Material Used:
Suppliers: Fornace S.Anselmo srl, VM Zinc, Marzero spa, Velux spa, Nada Impianti snc, C.F.G. srl, Saglietti e Sobrero snc, CGF Design, Luceper srl

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More