Centre of Administration in Wielka Wies

Centre of Administration in Wielka Wies

Architect
OVO Grąbczewscy Architekci
Location
Community Square 1, 32-085 Szyce, Wielka Wies, Poland
Project Year
2016
Category
Offices
Tomasz Zakrzewski / archifolio

Centre of Administration in Wielka Wies

OVO Grąbczewscy Architekci as Architects

The idea behind the project was the creation of the Centre of Administration as the complex of buildings that are a symbolic gateway to Wielka Wies village. Moreover we wanted to create the first public space in the whole village - a space designed for residents, visitors, tourists, adults and children.


Centre of Administration in Wielka Wieś is the seat of the Mayor and the Municipal Council, the registry office, the library, the Municipal Department of Infrastructure and in the commercial part there is a bank, a pharmacy, a restaurant, pastry shop, flower shop and offices for rent. The project was selected in a nationwide open competition. We proposed rhythmical composition consisting of the enclosed volumes and glazed or completely open spaces - halls and green spaces. All components are parallel to the ridge system of existing buildings in the neighborhood, they refer also to the shape of fields adjacent to the Centre area.


Diagonal formation of the entrance façade opens designed complex in the direction of the national road Cracow Olkusz 94 while respecting the historic buildings parallel to the road and preserving the existing trees, which are an important element of urban composition. The resulting large entrance plaza is called Community Square.


It is to be a place of celebrations, events and daily recreation, and provide appropriate foreground for the buildings. The triangular towers inspired by the emblem of the municipality, a fountain and street furniture are additional landscaping elements that make the square complete.


We proposed the square as a platform covered with a cobblestones, leaving a small green fields around the preserved old trees. Entrances to the building are highlighted by bands of black stones.


There are intimate courtyards created by the wings of stone buildings and entrance halls. Lit from the south, there are gardens full of greenery: shrubs, grasses, flowers. They will be a place of rest and tranquility for both the visitor center, as well as to employees and members of the Office and service building.


Covered porches provide a smooth transition from the outside to the inside, you can shelter under them from rain, snow or excessive sun. Modern, simple design of the Centre is a clear spatial sign distinguishing its function and meaning, and the materials used - characteristic Jurrasic stone - crushed limestone and wood allow for a visual analogy to the historic ramparts, towers, castles - structures constituting the dominant or significant spatial accents in this area.


We decided on the selection of broken limestone facades of two reasons - first, in relation both to the surrounding, historic buildings and limestone rock formations so typical in this area, named Jura (because it was formed in Jurassic period), and secondly because of its excellent aesthetic qualities and performance (durability, natural self-cleaning).


The stone facades are pierced by window openings of the same height, single or double width depending on the size and functional demands of the rooms. The construction of the windows, as well as glass porticoes is made from bleached timber.


Castellana 77
next project

Castellana 77

Commercial Landscape
AZCA, Madrid, Spain - Build completed in 2017
View Project