Centro 360 De Excelencia Oncológica GCCC

Centro 360 De Excelencia Oncológica GCCC

Architect
PMMT
Location
Plaza Dr, Plaça de Manuel Corachán, 1, 08017 Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Hospitals
PEGENAUTE Studio

Centro 360 De Excelencia Oncológica GCCC

PMMT as Architects

What was the brief?
The GCCC 360 Center of Oncology Excellence has been designed with the aim of making the patient's stay as comfortable as possible, offering personalized attention with the latest advances in medical and radiotherapy oncology, and a differentiating care model.

photo_credit PEGENAUTE Studio
PEGENAUTE Studio

The project addresses the partial reform of the existing building, developing the program as follows: the treatment area of the new center is located in the basement -1, with a linear accelerator and a brachytherapy area; the attic floor -1 is destined to the diagnostic area, where a PET-CT has been installed; the ground floor is for outpatient use and is equipped with reception and general use spaces; and the Oncology Day Hospital is located on the third floor.

photo_credit PEGENAUTE Studio
PEGENAUTE Studio

What were the key challenges?
The main key challenge in this project it was to fit a very complex functional program in an existent building, solving the low height between floors and the different levels between the inside and the outside on the main entrance.

photo_credit PEGENAUTE Studio
PEGENAUTE Studio

What materials did you choose and why?
The choice of materials was guided by our search of healthy spaces, an interest shared with the property. The floor is paved mainly with photocatalytic porcelain stoneware, which provides a very good resistance and helps keeping the indoor air clean, and in some spaces with homogeneous vinyl flooring. For vertical surfaces we choose photocatalytic paint, another healthy choice, and HPL laminate in spaces with high traffic to protect walls, the HPL finish providesa high resistance to scratching, cigarette burns, chemical and household products, cracks, shocks and abrasion, and it’s a finish with great ease of cleaning.

photo_credit PEGENAUTE Studio
PEGENAUTE Studio

Material Used :
1. Facade cladding: Vertical extruded aluminium slats

2. Flooring:   
Material type: Homogeneous vinyl flooring
Product: ECLIPSE PREMIUM LIGHTMEDIUM WARM GREY 988
Brand: TARKETT

3. Doors:    
Material type: Hinged leaf carpentry, with 46 mm DM core and laminated in 1 mm thick HPL 
Product: HPL 
Brand: POLYREY

4. Interior lighting:  
Material type: Downlight
Product: GREENSPACE DN470B PSED-E 1xLED20S/840
Brand: PHILIPS

Project Credits
Architects
Consultants
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Doors: Hinged leaf carpentry, with 46 mm DM core and laminated in 1 mm thick HPLPolyrey
Homogeneous vinyl flooringTarkett
DownlightPhilips Lighting Signify
GreenSpace
Product Spec Sheet
Doors: Hinged leaf carpentry, with 46 mm DM core and laminated in 1 mm thick HPL
Homogeneous vinyl flooring
Downlight
GreenSpace by Philips Lighting Signify
Marvell Street Studio
next project

Marvell Street Studio

Private Houses
Byron Bay, NSW, Australia - Build completed in 2018
View Project