Chalmers Department for Architecture and Civil Eng

Chalmers Department for Architecture and Civil Eng

Offices
Göteborg, Sweden - Build completed in 2017
Kalle Sanner

Chalmers Department for Architecture and Civil Engineering

White arkitekter AB as Architects

Entering the original building, the architects turned left while the engineering students went to the right. Now, openness and a variety of meeting places encourages interdisciplinary collaboration that will help shape our future cities and societies.


The heart of the building

Merging the previously separate departments into a new Department of Architecture and Civil Engineering called for a redesign to create modern ways of working. The central idea has been to create more open spaces for people to meet and make the activity within the facility visible. The architects have focused on the interior; changing the building’s static and closed form has created greater mobility and more modern ways of working.


Flooded with daylight

People meet on the street level in the central atrium which is flooded by daylight through a pyramid-shaped glass roof. A central café, a new learning center, drawing-rooms – in the literal sense – are all gathered on the same floor. An improved indoor climate and acoustics make this space the heart of the building. Spaces are intended for a variety of uses and integrated lunch and study places are examples of how to stimulate creativity and enable meetings.


Open and fluid spaces

Formerly a closed space, the library has been relocated into a prime position along the façade, serving as a shop window for education and knowledge to passers-by. Together with the prominent adjacent staircase, named Kunskapstrappan (The Knowledge Staircase), the space has become a multifunctional study hall for presentations, meetings and gatherings, people milling about almost 24/7.  


A pragmatic approach

The materials concept, where all surfaces have multifunctional uses, flowing and working well together, has been flawlessly executed. This pragmatic philosophy is also visible through the choice of one primary material: untreated pine. It withstands rough treatment and the puncture of sharp nails without losing its appeal. The basement, formerly dark and unused, has turned into a light and inviting space through the partial removal of floor joists. With its concrete surfaces, the workshops it houses are dominated by a no-frills character conducive to creativity.


”It is an honour to redesign the school where I both studied and worked as a professor. There is a nostalgic attachment to the place, for me and for everyone on the team. The personal experience has helped us all to understand how to accommodate a future way of collaborative studies,” says White’s Ulla Antonsson, lead architect for the project.


A truly sustainable building

Preserving heritage buildings and making them sustainable brings the best value to our cities. This project has been certified to Miljöbyggnad Silver, which has been a major technical challenge. Great design stands the test of time, and while the interior is completely new, the exterior remains an excellent example of Swedish mid-century modern design. 

Project team
25hours Bikini Berlin Hotel
next project

25hours Bikini Berlin Hotel

Hotels
Berlin, Germany - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter