Chia House

Chia House

Architect
Eleena Jamil Architect
Location
Sepang, Selangor, Malaysia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
David Yeow Photography

Chia House

Eleena Jamil Architect as Architects

The Chia House is a two and half storey detached family home that sits on a ‘bungalow lot’ in Cyberjaya. The term ‘bungalow lot’ describes a suburban residential plot measuring typically between 700 and 1000 square metres where the buildable area is marked by statutory setback lines around the perimeter. Arranged back-to-back across large swathes of land, there is very little view to speak of, except that of other people’s houses and the thin strips perimeter garden of about three metres wide surrounding each house.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

The client had bought a piece of this ‘lot’ with 770 square meters in area to build their house and they wanted a convivial open-plan living space with lots of natural light for contemporary family living. Early discussions centred around the idea of a courtyard plan to bring in as much daylight as possible through carefully configured glazing panels without compromising privacy.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

Occupying the whole buildable area of the ‘lot’, a small courtyard is inserted into the plan, and it divides the volume into a two-storey structure facing the street, and a three-storey one to the rear. This massing strategy hides the main bulk of the house when viewed from the street, and effectively provide more privacy to its occupants, especially when the surrounding plots are eventually filled with houses.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

Reinforced concrete framing is used to build the 3-storey portion of the house, but the rest are steelframed using I-sections clearly expressed tectonically. Initially, all the steel beams and columns were made the same size as a way of keeping the structure uniform and neat throughout the house. However, further deliberations and calculations proved that trying to do so would be wasteful of steel which is essentially a material that consumes high carbon footprint in its production. As such, Isections with sizes that correspond to the load it supports are used, and they set the architectural language and rhythm of the house.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

The structural framing is infilled with an alternations and syncopations of full height glazing panels, exposed brick work and rendered walls to create a rich background for everyday living. The large sloping roof, also framed in steel, is designed in response to the climate, that is, to expel rainwater as quickly as possible to the harvesting tanks located at the rear of the house.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

Internally, the Chia House is open, flexible, and almost indeterminate with spacious open spaces bathed in natural daylight in direct response to the client’s brief. The living, dining and kitchen are conceived as one continuous large space, under a sloping timber strip ceiling placed between the exposed structural framing. Glazing panels are placed in a rhythm that matched the steel structure and the daylight requirements of each space, and they comprise of fixed glass and glass louvres in alternation.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

The staircase, connecting the three levels of the house, is prominently placed in the centre of the plan alongside the courtyard. The flights are made from rectangular hollow steel sections, cut, and welded to form zigzags of the outer stringers, and these stringers are connected using tray-like steel plates onto which are placed timber treads. Each flight of the staircase is supported at floor slab level and at the landing, and the result is a very slim structure which is independent of the adjacent triple-height glazed wall.

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography

The staircase leads one to an open living space on each floor before reaching the bedrooms. These living spaces act a little like ventilated atriums, drawing warm air from the ground floor and allowing it to escape through openings at higher levels. There are 3 bedrooms on the first floor and an apartment-like unit on the top floor, with its own living and pantry directly connected to the bedroom. The openness seen on the ground floor is extended to the upper levels, but the material palette changes to something warmer with hardwood timber floors.

Team:
Architectural Design team: Eleena Jamil, Bahirah Rahman, Yow Pei San
Contractor: Ming Joo Construction

photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography
photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography
photo_credit David Yeow Photography
David Yeow Photography
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More