Chinimachin Museum

Chinimachin Museum

Architect
Salon Alper Derinbogaz
Location
Bayburt, Turkey | View Map
Project Year
2019
Category
Museums

Chinimachin Museum

Salon Alper Derinbogaz as Architects

With a design philosophy derived from the topography, history and urban texture of the city, Chinimachin Museum forms a new cultural focus and public space for the city of Bayburt and its visitors. The museum aims to establish a dialogue between the urban center and the historic fortress of Bayburt whilst exposing the city’s historic values.

 

Chinimachin Museum is situated on the foot of the hills forming a boundary between Blacksea and Bayburt. The city, surrounded by the mountains both in south and north, is a large valley and thus has a characteristic topography, which has been a dominant factor during the establishments during the historical ages. The strong dialogue between the existing topography and the Chinimachin fortress has been the focal point for the formation of the cityscape. Chinimachin Fortress, built around 200 A.D, takes its name from the delicate blue, purple and green precious tiles called “Çini”, on it's west and south facades.

 

Chinimachin Museum consists of three main buildings next to each other serving different purposes: entrance, exhibition, and service volumes. With three volumes operating as one, the museum anticipates a close relationship to the informal housing of its surroundings and blends in with the existing rocky texture of the hill with its coherent mass organization. Every volume of the museum is supported by a series of vertical reinforced concrete shear walls.

 

The museum design aims to unify architectural elements with constructional and functional features, resulting in a family of elements that function as volumes, panoramic windows, seating elements, and exhibition displays. Long, linear openings offer panoramic city views for the visitors, whilst natural lighting for the museum is provided by skylights.

 

Geographical Restoration

Importantly, the topographic continuity of the landscape is retained  by raising the structure from the ground. In addition, the informal constructions currently exisitng on the site – unregulated buildings hosting cafeterias – will be reconstituted in the functions of the new building, the museum cafeteria and restaurant, which will aim to reemploy the previous local occupants.

 

Inhabited Wall

The wall is envisaged as an inhabited architectural element, drawing on the castle wall typology, with niches and cavities that can house different functions. The internal spaces are used as  seating elements, lighting niches and panoramic windows; meanwhile making the space of the display elements legible on the facade. These openings are horizontal and linear, differentiated from the vertical archetypes of the castle wall, thin and deep observation slits that provide panoramic images to the city, with different heights determined for different types of people (women, men, children).

 

Sustainability

The façade of the building, consisting of local Bayburt stone, is designed to preserve the ongoing stone workmanship and reduce the carbon footprint to be spent on transportation. The general illumination of the museum is provided by roof lights in the gallery spaces.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More