Chopin International Music Centre

Chopin International Music Centre

Architect
ELEMENT VISUALIZATIONS
Location
Żelazowa Wola, Poland | View Map
Project Year
2018
Category
Concert Halls

Cultural Centres

Chopin International Music Centre

ELEMENT VISUALIZATIONS as Architecture, 3D Visualisations

Żelazowa Wola is a small village in Poland, well-known as a birthplace of a famous polish compositor and pianist - Fryderyk Chopin. The picturesque scenery of endless forest favors leisure activities and relaxation. Tourists from all over the world gather here to honor Fryderyk Chopin.


Landscape of Żelazowa Wola connotes with peaceful country site with wide fields and all-embracing nature. It inspired architects to design a building which will correspond with this unique scenery.


Architects proposed the concept of new International Music Centre, which was designed to blend into the nature. The whole Centre integrates with the park by set of composition openings and view connections with the Fryderyk Chopin's birth house. While walking through the park the only transparency is provided through the lower part of the trees – trunks. Treetops are covering the view with its broad sizes. This dependence was an inspiration to design a half-divided façade of the building. Light plinth and solid top. The lower part was covered with glass and mirror panels to let the building sink in greenery. The wooden planks, placed on the upper part of the façade, were made by using old Japanese Shou Sugi Ban technique. This burnt up wood is durable and resistant to pests, simultaneously being highly aesthetic.


Natural material refers to historical wooden Mazovia cottage architecture taking into account architectural traditions of the region. For example, traditional gable roof is interpreted in the modern way by diagonally placed ridgepole. All solutions aimed to prove that not the building is the most important thing in this particular location, but the nature itself.

The main entrance to the building is kept in the old manor style referring to the Fryderyk Chopin’s XIX century house. Pathways and bridges near the building are designed to connect the site with existing park. It encourages visitors to walk through area and experience unification with whole park set.

The Concert Hall was designed in collaboration with Arrau Acustica. The volume has 7500m3 and can house 600 viewers and 100 musicians. The shape of the Hall was designed to provide the best acoustic conditions. Glazed wall behind the scene is emphasizing the beautiful context and allows visitors to have a direct view on the park, which becomes a constantly changing scenery.


The building is physically and functionally divided into three blocks to provide functional clarity of the plan and to diffuse one big mass into three smaller parts. This provides desired views of the park and suitable insolation. 


First and main part is a Concert Hall connected with all necessary functions and welcoming area with double-floor foyer, ticket desk, cloakrooms and cafeteria with leisure space. Second block contains Chamber Hall, practice rooms for musicians and offices whereas in the third block are designed conference, education and guest rooms. Second and third block are connected with chamber foyer and restaurant space. Three blocks are linked with glazed corridor which provides the unique scenery from the back side of the building.


Location: Żelazowa Wola, Poland

Project year: 2018

Lead Architects: Jakub Figel, Filip Kurasz

Team: Karolina Jankowska, Jakub Tajer

Accoustics: Arrau Acustica – Higini Arau,, Jordi Oliver / www.arauacustica.com  

Visualizations:  © ELEMENT / http://welcometoelement.com



Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More