Church of Living Utrecht

Church of Living Utrecht

Architect
Zecc Architecten
Location
Utrecht, Netherlands
Project Year
2007
Category
Chapels

Housing

Conversion of a Church

Zecc Architecten as Architects

An old Catholic church is transformed into one spatial residence. The character of the small church is maintained and where possible reinforced.


The colours of the characteristic leaded glass are brought to life by whitening the complete space. The stained glass works as a projector on the clear surfaces. For extra daylight roof windows are added, through which diffused light enters the converted chapel. To create contact with the city a large Mondriaan-like window is added behind the original altar. It’s an abstract version of the leaded glass with its strong colours.


The balcony with its beautiful organ is extended in the shape of an organizing element. This sculpture defines the different spaces in the chapel: living, dining, cooking and studying on top of it. New spatial hierarchy is created by the asymmetric placing of this organizing element. It’s kept minimalistic and given abstract shapes, by which it intensifies the contrast with the original soft shapes of the chapel.


Some original furniture is re-used in the new atmosphere, like the church benches in the dining-zone. Also the table is made out of church benches.


In contrast with the daytime-chapel-space, the bedroom is made extremely dark with clear white sanitary.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersArper SPACatifa 53
Product Spec Sheet
Manufacturers
Denver Botanic Gardens Science Pyramid
next project

Denver Botanic Gardens Science Pyramid

Research Facilities
Denver, CO, USA - Build completed in 2014
View Project