Ciutat de la Justicia

Ciutat de la Justicia

Architect
Fermin Vazquez and David Chipperfield
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2009
Category
Hospitals
Valentina Marchant – Architectural Photography

Ciutat de la Justicia by Fermín Vázquez & David Chipperfield

Valentina Marchant – Architectural Photography as Photographers

The architectural project, led by the prestigious architect David Chipperfiel and the architectural firm b720, is based on a collection of buildings that, with its measures, volumes and colors, confer singularity and contribute to enriquecer the skyline of the city of Barcelona and Hospitalet de Llobregat.


With an architecture adapted to the environment, sensitive to the impact that causes in nature and minimizing environmental pollution, Ciutat de la Justicia of Barcelona and Hospitalet de Llobregat distributes more than 230,000 square meters of its surface in eight exempt buildings, four of these connected by a continuous atrium.


Despite the dimensions of the project, proposal flees from a presence of excessive to integrate naturally into the urban fabric. The program is divided into eight separate, but related prismatic blocks around a public square. Its spatial composition breaks with the rigid and monolithic image of Justice, establishing a balance between the different volumes, spaces and heights. Four of the blocks that courts are home in their first plants are placed around the perimeter of a four storey building that facilitates the connection. The Atrium also allows direct access to each of the blocks, acting as a filter and gathering workers and visitors to the complex, both at the beginning and at the end of his visit, around a central and public lobby which dominates outer square. The remaining blocks are the courts of Hospitalet, a forensic medical Institute and two real estate offices with shops on their ground floors.


The eight buildings are designed as formally contained, with load-bearing concrete colored in contrasting tones, although slightly off facades. The large glass atrium of connection presents a visually more free plant with a continuous closure of carpentry and woven mesh screens-free glass.


The facades of eight blocks, structural concrete, presented eight different tones obtained by the color of their mass with pigments based on iron oxide, except for the Greens, which is based on chromium oxide. Five years of intense work has been necessary for the City of Justice Barcelona and Hospitalet de Llobregat. Since the preparation of the lots until the delivery of the buildings, more than 5,000 people have collaborated in the realization of the project.


Share or Add Ciutat de la Justicia to your Collections
La Petite
next project

La Petite

Bars
Al Ain, United Arab Emirates - Build completed in 2019
View Project