Clearing House

Clearing House

Location
Salzburg, Austria
Category
Care Homes
Stories By
Rockpanel

Strobl Architekten ZT GmbH

Weaving confidence and trust into a refuge centre

Rockpanel as Manufacturers

The ‘Clearing House’ in Salzburg is a facility offered by the not-for-profit organisation SOS-Kinderdorf e.V. where child refugees from crisis zones across the world have been finding refuge, aid and new perspectives to life here. The building no longer satisfied current requirements for a simple youth hostel, much less for a facility with such an important purpose. “In several areas of the building the safety of the residents and users could no longer be guaranteed in the longer term, even after a number of smaller-scale improvements had been carried out,” recalls architect Michael Strobl, who in 2009 was entrusted with the project planning. “It was therefore decided to undertake a comprehensive renovation and take this opportunity to substantially improve the energy features of the building, while at the same time creating a special piece of architecture for Salzburg.”


Exciting design assignment


Strobl´s idea for an intriguing facade design required an innovative approach from the contractors: “The Clearing House is all about providing welcome and assistance, support, care, integration, structure and protection. We wanted the facade design to reflect these essential characteristics of the Clearing House. That’s how the idea of integrating weaving into the façade emerged. Weaving is a craft which is practiced throughout the world to create things that range from simple household items to entire houses. The weaving skill signifies attributes such as simplicity and strength and represents frugality and the sustainable use of resources,” notes Michael Strobl. “All of this motivated us to look for a modern facade building material which we could weave in the design."


Vertical tubes and flexible facade boards


The impressive wickerwork was made possible because the ROCKPANEL facade boards can be made to curve with ease and can be very easily cut to any desired dimensions. “And this despite the fact that these boards are produced from basalt stone, as a result of which they are completely weather-resistant and highly robust“, adds Michael Strobl. “We had no difficulty slipping the strips that we cut from the ROCKPANEL boards between the invisible Z-profiles and the visible aluminium tubes,” explains Project Manager Klaus Fasching. “Together with the architect, we tested several wickerwork variants and then chose the material that, in our opinion, was most attractive for this project.”


Cutting without waste


Together with the Appesbacher firm, the architect Michael Strobl then developed an installation and cutting plan to ensure that the strips in various widths were cut from the original 3,050 x 1,250 mm large ROCKPANEL boards without any cutting losses. The architect recalls: “We wanted to work as economically as possible with the material. Throughout the project implementation we paid close attention to achieving the best results while staying within a tight budget.”


The project client, SOS Kinderdorf, and those who live in the local area are now able to see how well the facade material supports the architect’s concept of a traditional and natural cladding in the first few weeks since the facade was completed. ROCKPANEL boards from the Natural range were used in Salzburg. How these uncoated boards look is determined by the climate. The initially intensely yellow-green wickerwork darkened from day to day. “Like natural willow, which is woven while moist and then slowly dries, this project has created a facade that seems very much alive,“ Klaus Fasching describes the process. “The woven facade panels don’t require any additional treatment. Their surface is completely weather-resistant.”


The project players


Principal: Non-profit association SOS-Kinderdorf, Innsbruck Architecture: Strobl Architekten ZT GmbH, Salzburg Building contractor: Appesbacher Zimmerei Holzbau GmbH, Abersee Facade boards: ROCKPANEL Group, Roermond

CLEARING HOUSE

Strobl Architekten ZT GmbH as Manufacturers

CONSTRUCTION DESCRIPTION


The existing residential home “Clearing House” had to be restored. The new facade acts as a great ambassador for this special place, which serves as accommodation, support and consultancy to minor refugees. The building from the 70's had both, functional and architectural damages in terms of structural engineered requirements, so that the health and the safety of residents and users was endangered. The already existing gable roof was removed and replaced by a recessed roof system.


CONCEPTUAL OUTLINE A PLACE


A PLACE had to be created, that serves as accommodation, care and consultancy to the minor refugees. An ATMOSPHERE had to be generated, that has the quality of a temporary meeting place for different cultures. SPACES are offered, in which everybody discovers his individual retreat. CONSTRUCTIONS are used, which guarantee openness and flexibility and deal carefully with energy and resources. EXTERNAL EFFECTS are achieved, that tell about tension of integration in Austria.


Effect on the outside The reality of young people is about ACCEPTANCE, ASSISTANCE and SUPPORT, CARE and INTEGRATION. From the outside, the facade shows its welcoming effect that signals openness, arouses curiosity, communicates originality and shows a community. Related on residents and caregivers, the project shows an exciting interaction of opposites: STRUCTURE AND FREEDOM, ORDER and FLEXIBILITY, PRIVACY and PROTECTION.


Our idea Weaving is one of the crafts, which can be found all around the world. Everywhere simple items for the home are braided. Even entire houses are built by artful networks of simple materials. Attributes such as lightness, simplicity, strength go along with economy, ecology and frugality of resources. Austria is market leader in timber constructions and leader in the world technology in innovative, economical use of resources (timber and recycled materials). The restoration of the Clearing Houses lives this innovation and demonstrates at the same time its historic roots.


Translated into architecture A house in which all the functions, processes and infrastructures form a flexible network that is interwoven closely and dense, sometimes more open and relaxed. A house that shows from the inside the diversity of the residents. A house that invites to engage with other cultures and gives people the protection they need.


STRUCTURALLY ENGINEERED description Energy engineered reconstruction The existing facade of uninsulated concrete slab parts including window elements are removed, and recycled for terrace surface and benches. The new façade panels are designed to be lightweight, prefabricated, and get attached together with the window elements to the remaining massive structure of the existing building. The inside serves as a distributor for the new building technology. Symbolic icons are spread over glass walls and doors. The outside is a wattle work of rock panel boards, which is among sun and weather protection also an important function of design. The individual windows are recessed in the pattern of the wattle work, before large areas of glazing the structure begins to dilute.

Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersRockpanel
ManufacturersStrobl Architekten ZT GmbH
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Tibidabo Welcom Square
next project

Tibidabo Welcom Square

Parks/Gardens and Parks
Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project