CLIFTON 2A

CLIFTON 2A

Architect
SAOTA
Location
Clifton, Cape Town, South Africa | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Adam Letch

CLIFTON 2A

SAOTA as Architects

Brief A flexible contemporary family residence on a spectacular but challenging site “The owners brief was to design a flexible contemporary family residence. The site was spectacular requiring a design that could respond to a challenging slopped corner site and its aspects” says Thaabe Ramabina of SAOTA.


Site The site is positioned on the ridge below Lions Head with 270° views of the Atlantic Ocean, Camps Bay and the Twelve Apostles beyond. It is an extreme corner site – a compact wedge of steep, predominately south-facing hillside with exposure to prevailing winds and its longest boundary on a busy road. Careful analysis of all site conditions largely informed the design. Approach A key strategy to create a generous level for principal living rooms was to elevate the main level on a plinth comprising of guest bedrooms and secondary spaces such as the Gym, Study, Garage and all plant This Ground Floor is partially set into the steep site thereby maximising the living level and raising it above the noisy provincial road. The First and Second Floors were then set back, fragmented and rotated to create a central but sheltered external terrace. A glass bridge forms the link between the fragmented structures at the upper levels and permits North sunlight to shine between the bedroom wings and into the central areas on the South side of the house.


‘Due to the steepness of the site and the resultant excavation, the structural frame of the house virtually follows the natural ground level – this inherent drama was expressed as part of the overall aesthetic of the house’, says Tamaryn Fourie Project Leader.


By elevating the main living areas and with careful consideration of the landscaping around the Ground Floor - privacy from the road and noise reduction was achieved. The Ground Floor rooms all have double glazing.


Generous overhangs, external sliding shutters and perforated steel and aluminium eaves assist with naturally shading the facades. All doors and windows have performance glazing and are mostly full height which, together with the careful arrangement of internal spaces, ensured that the magnificent views are optimised for all rooms.


Landscaping was also a priority; 7 yellow wood trees were soften the verge and lush vegetation conceals retaining structures; on the level above a more formal lawn helps relocate the living areas on their elevated plinth.


On arrival one is lead up delicate cantilevering concrete stairs alongside an immense off-shutter concrete wall which tapers dramatically towards its base - and thence into a triple volume Entrance Foyer. Here visitors are welcomed by a sculpture set into a water-feature and, through full height glazing, glimpses of mountain beyond. Monolithic stairs are suspended above and filter shafts of refracted morning light creating a sense of calm. The Study, Gym, Massage Room and luxurious Guest Bedrooms are all situated at the Ground Floor behind vegetation, screens and double glazing considerately layered to provide privacy and peace.


North from the main stairs the Entrainment Room with its faceted weathered copper bar, natural stone tops and custom laser-cut aluminium screen behind presents a rich, detailed contemporary living space. The Family Room, Kitchen, Dining and Lounge are to the South and all flow seamlessly onto the centrally positioned External Terrace which, though elevated, is sheltered by the carefully rotated bedroom wings above- whilst views out are vastly improved. A blue mosaic rimflow pool runs the length of the terrace and brings sea and sky into the living spaces.


The family bedrooms are strategically positioned at the Second Floor with expansive views and opulent interiors. All have their own dressing rooms, en-suite bathrooms and private balconies.


The main en-suite enjoys lush tranquillity of all white finishes complete with an outside shower and views onto the National Park. The linearity of the dressing room is accentuated by central skylights which scoop natural light into an internal space surrounded by full-height joinery. The master bedroom is set forward as if propelled towards the view of the coast whilst clerestory glazing perfectly capture another view up to the cable station and Table Mountain. A customised fireplace with a weathered Corten conical flue and polished concrete plinth complete the luxurious live-in haven whose off-shutter concrete wall contrast with slick stained oak panelling and natural timber floors.


‘The aesthetic of the house – when viewed externally – is of thin steel edges to perforated eyebrows hovering above bands of full height glazing offset against the massive and expressive concrete structure. Inside, off-shutter concrete walls retain their timber-shuttered texture, and, with natural stone floors have been sandblasted to provide warmth and texture against the more highly finished wall and ceiling finishes’, says Tamaryn Fourie Project Leader.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More