Cloud Hotel Renovation Project

Cloud Hotel Renovation Project

Designer
STUDIO8
Location
Deqing Village, Huzhou, China | View Map
Project Year
2018
Category
Hotels
Rui Hsieh

Cloud Hotel Renovation Project

STUDIO8 as Designers

-- Lost in the mountain clouds, nestled in the forest

Nestled in the mountains of Moganshan, Cloud Hotel sits serenely in a bamboo forest in Deqing County, a popular retreat destination 200km away from Shanghai. The original building had three levels built along the mountain slope and carried features inspired by European castles. STUDIO8 was commissioned to renovate the architecture and interiors and redesign the visual identity.


In the renovation process, STUDIO8 aimed to best utilize the natural slope formed by the landscape, while taking full advantage of the spectacular mountain views. The designers were also faced with a challenge to create a dynamic integration of the spatial experience and the “Cloud” brand image, and to infuse it into all design decisions. “Architecture built in nature functions as the media in between humans and nature; it should blend into the landscape organically, instead of just being in it,” says the studio principal.


The original building had guest rooms on the first and second floors; a lightweight extension with arched glazings had been added on top to serve as the dining space. While the architecture lacked a coherent hierarchy and style, it did have a feature that served the renovation well – it was not built directly against the mountain, providing much more room and potential for the extension. Rather than stacking upwards, STUDIO8 decided to bring life to the underused belowground levels, adding more layers into the space without increasing the height of the building or creating additional impact to the environment.


The new hotel has a total of five levels terraced alongside the mountain slope. Entering from the west corner of the premises, guests pass through the garden and arrive at the reception, a glass room enclosed by large glazings. On one side of the reception is the wine cellar and the private dining room, linked by a sunken garden designed to provide more natural light and better views; on the other side lies the steel staircase, leading to the swimming pool and the restaurant on the second level.


To achieve a consistent brand image, STUDIO8 carefully curated the interior and visual identity design of the hotel to match well with the “Cloud” concept. The ubiquitous presence of curve and arch elements akin to clouds can be seen throughout the space -the ceiling, the spiral staircase, and the openings in various expressions. All guest rooms have a white arched terrace that overlooks the swimming pool and provides a panoramic view of the valleys and gentle hills beyond, conveying a feeling of “walking in the clouds”.


Pure white finishes give a clean background to the interiors of the restaurant, while the bronze accent found in the tables and lighting adds a warm, earthy tone. The dining area boasts a cloud-like fluctuating ceiling that also hides the light strips and air vents in between the gaps. A one-off vintage cabinet from Belgium - the focal point of the dining space - is set against the white washed wall. The restaurant also features customized circular dining tables made of wood, local granite and rufous lacquered stone.


To avoid cliché and excessive ornaments, the interior settings are kept to a minimum for a bright and airy feel. Guest rooms have a subdued aesthetic. In the largest suite, a bespoke laurel green headboard hangs from a brass rod, echoing the green-hued Persian carpet and green walls in the bathroom. The curve element appears not only in the spiral stair but also in the bathroom partition walls. Gentle curves soften the room’s layout, re-emphasizing the light and airy feeling of the “Cloud”.


Cloud Hotel isn't the first hotel in Mogan Mountain that STUDIO8 has worked on - back in 2017, it completed the architecture, interior and visual identity design of Anadu, another luxury resort in the same region. Both being a covetable getaway for people to jump out of the city and have a moment of peace, Anadu, built from the ground up, boasts a meditative, solitary experience which connects to the nature; while Cloud Hotel transformed the originally ponderous building into a poetic and ethereal presence by blending it into the landscape in a rather spontaneous manner.


Material Used:

wood, granite, steel, brass, plaster, colored cement

Project Credits
Designers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More