Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
CLT family house at the river IJ

CLT family house at the river IJ

Architect
Meesvisser
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Apartments
Lard Buurman

CLT family house at the river IJ

Meesvisser as Architects

This transparent, daylight filled house is designed for a single family – two adults and two children – to live together in a comfortable, generous and open minded way. The house opens up on all levels: on the north side with magnificent view over the river IJ and on the south towards the garden. Every level has a wide balcony to create a green buffer to possible later developments on the south side. The house is a self-initiated project on one of a series of plots that came available during the housing crisis in an attempt to restart the Amsterdam housing production. With very limited regulations regarding exterior, only maximum volume and facade boundary were defined, a maximum architectural freedom was possible

SUSTAINABILITY
To maximize the sustainability demands and to lower the costs by shortening construction time, the house was built with massive wood construction elements. These wood elements are also immediately the final finishing for the interior. Electricity, pipes, etc,… were already integrated in the wood elements during the production.

In just 7 weeks the whole building was constructed, including the windows, doors, stairs and installation as well as the bathrooms. A maximum of insulation, high quality glass, solar panels on the rooftop, shower heat exchanger and ventilation heat recovery minimise energy use and make the house sustainable and above all comfortable. The balconies on the south side create a natural sunscreen to protect from overheating during the summer months. They keep the warmth

CONSTRUCTION
The house was completely constructed with massive wooden panels. All walls, floors and ceilings are prefabricated off site. Only the balcony and the stability construction on the second level are constructed in steel.

The whole construction was delivered in 2 days. All the wood panels were stacked in various groups around the building site, were numbered and protected against rain. During three weeks the main construction of the whole house was built. During the next four weeks window frames, stairs, balcony, etc were added. It took 4 more weeks for all interior finishes as flooring, kitchen, built-in furniture, etc.to be completed.With a limited budget and limited time, the whole project was built in a period of just 3 months.

 

Project Credits
Architects
Photographers
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFlos
Mesh balconyDemakersvan B.V.
Wood supplierLeegwater
Wood supplierMetsä Wood
Product Spec Sheet
Manufacturers
Mesh balcony
Wood supplier
Wood supplier
Graffiti House
next project

Graffiti House

Private Houses
Bronte, Sydney, Australia - Build completed in 2020
View Project