Club House Varkenoord

Club House Varkenoord

Architect
NL Architects
Location
Sportcampus Rotterdam, Rotterdam Zuid, Netherlands
Project Year
2017
Category
Sports Centres
Sebastian van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrand
FlooringForbo Flooring Systems
ManufacturersMosa
ManufacturersSika
ManufacturersKawneer
ManufacturersAbet Laminati

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Mosa
Manufacturers
by Sika
Manufacturers
by Kawneer
Manufacturers

Club House Varkenoord

NL Architects as Architects

Three sports clubs with different backgrounds and ‘club cultures’ will join forces on the new Sportcampus Rotterdam: soccer clubs FC IJsselmonde and Overmaas and Hockey Club Feijenoord will share a new facility.

 

The urban plan positions the building in between the two main soccer fields and adjoining other pitches. The new club house tries to exploit the specific position.

 

Notwithstanding the understandable hesitations about sharing a new accommodation – giving up autonomy, sacrificing sovereignty - there are many possible gains. Varkenoord pursues these potential synergies.

 

How can you create a new combined identity for the cluster that still leaves room for the individual clubs to be themselves?

 

The build up of the new club house is logical. The changing rooms are at ground level, flush with the pitch. The canteen sits on top to enjoy the view.

 

The façades of the changing rooms -unattractive by nature- are hidden behind a slope. This ‘dyke’ is clad with Astro Turf to blend in with the surroundings that, as most pitches these days, are also covered with artificial grass: the fields ‘curl up’.

 

On top of the green embankment a transparent pavilion is placed with bars and offices and meeting rooms with a panoramic view. The terrace over the full perimeter of the building has superior view over the playing fields.

 

The ‘public’ part of the canteen meanders through the building dividing the space naturally in sections for each club.

 

The club house is topped by a pitched roof: a kind of stepped gable* that is extruded over the entire length. The roof becomes habitable, accessible: a two-sided grandstand comes into being that fully capitalizes the characteristic orientation of the playing fields.

 

The archetypal House acquires a new dimension.

 

The effects for the interior are spectacular too. The room height feels luxurious. The double height alternates with mezzanines that provide access to multifunctional rooms and to the terraces, open-air skyboxes accessible for all.

 

*) A crow-stepped gable, stepped gable, or corbie step is a stairstep type of design at the top of the triangular gable-end of a building. The top of the parapet wall projects above the roofline and the top of the brick or stone wall is stacked in a step pattern above the roof.

 

In the base a central ‘artery’ provides access to the changing rooms. Two cross branches lead to the main soccer fields.

 

From here two vertical access cores can be reached that lead to the club house above.

 

The corridor changes color, from blue in the North to red in the South. To improve orientation in the long structure. The changing rooms change color accordingly.

 

A large veranda or porch surrounds the club house.

 

The building exploits the specific location. The two main soccer pitches are placed parallel with an empty space in between. This provided the perfect location for an elongated club house typology. The long side offering the perfect view onto the fields. The pitched roof as a consequence of this position along the fields could become a two sided grandstand with the best possible orientation.

 

The grandstand is made from standard issue concrete elements placed on a light steel structure.

 

The pitched roof automatically creates a lot of headroom which is pleasant for the public spaces under it. The large ceiling is clad with wood panels that are perforated for acoustic reasons.

 

Two mezzanines create additional space for 4 multifunctional rooms with large terraces cut out from the roof. There are no external stairs, the roof scape can only be can be reached from the entresols.

 

On the south a beach soccer / volleyball court is located, on the north the hokey pitches are located. The building is surrounded by sports fields.

 

Since sustainability measures should be taken on site a large number of solar panels were required. These are located on the very top of the structure that also houses some technical installations and piping.  

 

Share or Add Club House Varkenoord to your Collections
Project Credits
 Gruppo Cimbali Showroom
next project

Gruppo Cimbali Showroom

Showrooms
Binasco, Italy - Build completed in 2015
View Project