Clubhouse in Saint-Ouen

Clubhouse in Saint-Ouen

Architect
PARC Architectes
Location
Saint-Ouen, France
Project Year
2015
Category
Playgrounds

Sports Centres
©Thomas Lang

Clubhouse of the Marcel Cachin pétanque playing field in Saint-Ouen

PARC Architectes as Architects

FENCE


Suburban environment is caracterized by private properties often surrounded by non interesting fences. The cluhouse of the Marcel Cachin pétanque playing field reinterprets the figure of the fence by giving it thickness, relief and texture. Facing the street, the building is perceived as a pleated fence. Protruding angles taken from the military architecture expand the small building back and forth to create a gate protecting from views and street intrusions. The open-joint cladding not only confers relief to the fence but also allows a visual porosity to this seemingly blind frontage.


SHADOW


Facing the playing fields, the folded geometry of the façade turns back into a roof and draws the silhouette of a gabled roofing. The roofing then extends into a horizontal cap oriented towards the playing field. The overhanging roof creates an ideal climate to watch and comment the matches while seated on the bench protected from the sun. Situated between the meeting rooms and the playing fields, this space extends comfort by thickening the limit between the inside and the outside.


CONSTRUCTION


The clubhouse has been designed as a very light structure since it rests on a ground with low bearing capacity that was backfilled on top of an old landfill site. To optimise the project’s cost and ecological footprint, the construction is made of prefabricated wood frame. The interiors are left rough, without any painting to diminish the embodied energy required. The number of construction units was reduced from the conception start to limit the number of people needed on site and to optimize the construction time.

Share or Add Clubhouse in Saint-Ouen to your Collections
Project team
7 St. Thomas
next project

7 St. Thomas

Offices, Shops and Housing
5 Sultan St, Toronto, ON M5S 1L6, Canada - Build completed in 2017
View Project