Coal Mill Libčice nad Vltavou

Coal Mill Libčice nad Vltavou

Architect
Atelier Hoffman
Location
Areál Šroubáren 860, 252 66 Libčice nad Vltavou
Project Year
2012
Category
Warehouses

Factories
Andrea Thiel Lhotáková

Coal Mill Libčice nad Vltavou

Atelier Hoffman as Architects

The building is situated on the premises of a former screw mill in Libčice nad Vltavou on the banks of the Vltava river, to the north of Prague. The screw mill was founded in 1872, the Coal Mine building originates from approximately 1900. The original two- storeyed edifice of 12,1 by 17,5 meter and hight of 11 meter was split in 1965 by a steel construction in three levels. Since then it served mainly as a warehouse. The building was bought in 2010 by LUGI Ltd and Patrik Hoffman.

 

Renovation works were carried out between June 2010 and December 2011 following a plan and project by the architectonical studio Patrik Hoffman. In a join effort, the building of the old Coal Mine was transformed into an inspiring working environment and will continue to be used as a polyfunctional facility in which architecture, design, art, manufacture and warehousing meet each other. The building was reconstructed with the help of EU subsidies. The screw mill kept mesmerising me.

 

Already in 2006 I tried to convince my friend to invest in the premises. He didn’t do that, so I had to do it myself. In that vacated mill once more than 1600 people used to live and work, nowadays not even a hundred have remained. And yet everything is there! Houses, railway tracks, road, technical infrastructure, river, grown up trees. It has a great genius loci. The premises are dilapidated and forsaken – but all it takes is to bring it back to life. When looking at the reconstructed Coal Mine it should be obvious what is original and what has been added. The masses of the newly added outer parts have been carried out as a system of interconnected steel boxes (entrance pavilion, staircase, balcony, boiler room), made of 4mm thick metal sheets in order to minimize the impact on the original look of the building. We took the same approach to renovating the interiors. Added constructions were removed and the existing interior staircase was replaced by a newly placed steel staircase. The original steel construction was cleaned and given a coating. All the facilities such as bathrooms, kitchen, cleaning closet has been hidden in independent wooden „boxes“ placed freely in the space in order to accentuate the construction of the edifice with its openness and generous feel of open space.

 

The steel roof truss structure was left in its original shape including wooden rafters and lagging. Window openings have been fitted from the inside by new aluminium windows with insulating double glass and the original steel window frames were repaired and maintained. It is our wish that this project may be an impulse to change a forsaken brown field in a centre where one can find studios, manufacture, show rooms and interesting shops. May it become a place that inspires...The building is situated on the premises of a former screw mill in Libčice nad Vltavou on the banks of the Vltava river, to the north of Prague. The screw mill was founded in 1872, the Coal Mine building originates from approximately 1900.

 

The original two- storeyed edifice of 12,1 by 17,5 meter and hight of 11 meter was split in 1965 by a steel construction in three levels. Since then it served mainly as a warehouse. The building was bought in 2010 by LUGI Ltd and Patrik Hoffman. Renovation works were carried out between June 2010 and December 2011 following a plan and project by the architectonical studio Patrik Hoffman. In a join effort, the building of the old Coal Mine was transformed into an inspiring working environment and will continue to be used as a polyfunctional facility in which architecture, design, art, manufacture and warehousing meet each other. The building was reconstructed with the help of EU subsidies. The screw mill kept mesmerising me. Already in 2006 I tried to convince my friend to invest in the premises. He didn’t do that, so I had to do it myself. In that vacated mill once more than 1600 people used to live and work, nowadays not even a hundred have remained. And yet everything is there! Houses, railway tracks, road, technical infrastructure, river, grown up trees.

 

It has a great genius loci. The premises are dilapidated and forsaken – but all it takes is to bring it back to life. When looking at the reconstructed Coal Mine it should be obvious what is original and what has been added. The masses of the newly added outer parts have been carried out as a system of interconnected steel boxes (entrance pavilion, staircase, balcony, boiler room), made of 4mm thick metal sheets in order to minimize the impact on the original look of the building. We took the same approach to renovating the interiors. Added constructions were removed and the existing interior staircase was replaced by a newly placed steel staircase.

 

The original steel construction was cleaned and given a coating. All the facilities such as bathrooms, kitchen, cleaning closet has been hidden in independent wooden „boxes“ placed freely in the space in order to accentuate the construction of the edifice with its openness and generous feel of open space. The steel roof truss structure was left in its original shape including wooden rafters and lagging. Window openings have been fitted from the inside by new aluminium windows with insulating double glass and the original steel window frames were repaired and maintained. It is our wish that this project may be an impulse to change a forsaken brown field in a centre where one can find studios, manufacture, show rooms and interesting shops. May it become a place that inspires..

 

Material Used:

1. Bricks – original local historic brick Cihelna „A. Dvořák a K. Fischer

2. Steel

3. Concrete Floors

Project team
Balancing Barn
next project

Balancing Barn

Housing
Suffolk, United Kingdom - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter