Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Colinas do Cruzeiro Islamic Cultural Centre

Colinas do Cruzeiro Islamic Cultural Centre

Architect
estudio AMATAM
Location
Avenida Miguel Torga, Colinas do Cruzeiro, Odivelas, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Cultural Centres
Invisible Gentleman
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TableVondom
CUBO ALTO
VELA | Garden side table
ChairsVitra.
DSR | Polypropylene chair
Wall painting, Ceilling paintingCIN, S.A.
All lightning appliances Climar S.A.
Wall to Wall carpetEge Carpets
Meeting table - Maya Meeting Famo

Product Spec Sheet
Table
VELA | Garden side table, CUBO ALTO by Vondom
Chairs
DSR | Polypropylene chair by Vitra.
Wall painting, Ceilling painting
All lightning appliances
Wall to Wall carpet
Meeting table - Maya Meeting
by Famo

Colinas do Cruzeiro Islamic Cultural Centre

estudio AMATAM as Architects

There are territories, buildings, spaces that represent more than just their physical and material dimension. They have the ability to create sensations and appeal to our spirit and our imagination, in a constant dialogue between the sacred and the profane. Our intention for this Islamic Cultural Center - located in Colinas do Cruzeiro, Odivelas - was to provide the space with spatial and symbolic qualities that potentially could create in the visitor an awareness of the mystic and the sacred.

 

Being a space dedicated to spread the Islamic identity, it is also a space for the whole community, a space for dialogue and sharing of culture and knowledge. Therefore, the program for this Centre had to contemplated an exhibition space, a space for dissemination of literature, a meeting/studding room, and a male and female prayer space.

 

The Odivelas Islamic community is one of the largest of its kind in Portugal, so it was imperative to provide a space open to the community in general, where a set of cultural and religious activities could take place, not only to serve the elements of this community, but also the population in general, who might has an interest in knowing better this culture.

 

Together with programmatic needs, the space was developed from a formal point of view based on the imaginary of Islamic architectural culture, of which we highlight the inspiration in elements such as pointed horseshoe arches and groin vaults. Starting from these elements and transforming them into a contemporary language, we have created a space environment that is divided into several interior spaces that interconnect each other through the dynamic flow of the arches that leads the visitor in a journey through the interior of the Cultural Centre. The interior volumetry was sculpted in order to stimulate the senses, through curved and fluid forms that remember the Islamic architectural grammar, creating several different moments along the route through the space interior.

 

The program was distributed hierarchically and taking into account which functions were of more public character - located in the area closest to the entrance - and the ones more reserved - located in the innermost part of the Centre.

 

Concerning the material palette, we opted for a language that is above all elegant and discreet, and in some specific spaces the approach is almost minimalistic, in order to emphasize some of the most sculptural spatial gestures. In the exhibition spaces, a more neutral environment was proposed, predominantly white, so that the exposed elements have the deserved prominence. However, this design decision also intends to emphasize the religious space character, so the careful use of white, and the light treatment, intends to achieve this goal.

 

In the prayer spaces, the previous strategy was continued, but providing the spaces with some extra visual and tactile comfort through the application of wooden elements in the male prayer room, and coloured vinyl covering in the female prayer room.

 

Material Used :

Pavements:

-       Ceramic tiles by RUBICER.
-       Ceramic mosaic by RUBICER.
-       Wall to Wall carpet by EGE, customize by Estúdio AMATAM 

 

Walls:

-       Ceramic tiles by RUBICER.
-       Ceramic mosaic by RUBICER
-       Oakpanels

-       Wall paintingby CIN.

 

Ceiling:

-       Indoor Plasterboard continuous ceiling by PLADUR.

-       Ceilling painting by CIN

 

Lighting:

-       All lightning appliances by CLIMAR

 

Furniture

-       Benchs by VONDOM, model Vela Ottoman.

-       Planters by VONDOM, model High Cube.

-       Meeting table by FAMO, model Maya Meeting.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Bolton Global
next project

Bolton Global

Offices
Miami, FL, USA - Build completed in 2020
View Project