Communication and Information Center

Communication and Information Center

Architect
Paleko ARCH studio
Location
Vilnius, Lithuania
Category
Offices
Stories By
Hunter Douglas Architectural


Paleko ARCH studio

Communication and Information Center

Hunter Douglas Architectural as Manufacturers

Light grey NBK ceramic elements are used to clad the three strikingly inclined individual buildings that are connected to each other via a glazed atrium. Ceramic panels were also fitted to the walkable roof surfaces and feature a concealed mechanical attachment. The inclined structures necessitated a range of different oblique cuts for the façade elements, with a total of seven different angles of inclination, which resulted in 15 different mould shapes with individual cross sections. The panels were mounted as a back-ventilated structure with special joint seals to ensure that the outer skin of the building is downpour proof, particularly with regard to the inclined façades. NBK developed and manufactured a special support system for this purpose that is capable of meeting these exceptional architectural requirements. An individual solution for the support system of the roof cladding was also developed. The joints were left open here, as a result of which water can be channeled underneath the terracotta panels.

Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko ARCH studio as Architects

The library is located on the outskirts of Vilnius. A relatively quiet and leafy location of the existing university campus is about to change significantly: in upcoming years, a new agglomeration of education facilities will emerge here.


The library is located near the pinewood, at the intersection of the main pedestrian path and a new access road. Neighborhood of the forest has inspired a spatial conception of the library - cozy inside spaces and their linkage with the nature.


An intimate amphitheater-plaza is welcoming a visitor. A glazed entrance hall is a continuation of the plaza space. Just as the outside, it has concrete floor and terracotta facades. The ground floor, which functions as a central circulation space, also includes a conference hall, cafeteria, periodicals-reading room with an open-air terrace.


Walking further, one is entering reading rooms located on several floors which are connected by an atrium, focusing the view to the forest. Two glazed facades face the woods and illuminate the trees at night. At the daytime, the trees are sunlit and become a visual part of the interior.The spaces are diverse and easily transformed. In the interior, white color dominates and exposes books as well as people.


We believe that the library should radiate an emotional charge because it is a place of non-material creativity and spirituality. Therefore, we have chosen the scenery of expressively and unpredictably varying silhouettes as the main architectural language.


The volumes are clad with white terracotta elements. The facades are arranged so that all joints and gaps are horizontal and run paralelly around the building despite different angles of leaned surfaces.


Rooms are naturally ventilated via window openings. Solid south-side partitions hide people and books from direct sun and overheating.


Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter