Concrete Warehouse

Concrete Warehouse

Architect
VG13 Architects
Location
Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Alberto Rossi (VG13 Architects)

Concrete Warehouse

VG13 Architects as Architects

The simplicity of the program — a warehouse for tractors — allows an elementary yet refined con-struction.


In-situ thin reinforced concrete surfaces are folded around a pillars and beams system, giving the impression of a lightweight wrap, which is, nevertheless, part of a precise structural system. The exception to the system is the slightly inclined wall, which opens the space to let some light in.

 

The formula for the red pigmented concrete is defined to match the color of the terracotta roof tiles, which are mandatory in the UNESCO buffer zone in which the project is located, in order to make the building appear as a homogeneous whole.

 

Foundations and earth retaining walls — which represent the largest amount of concrete used in the building — are cast in cheaper grey concrete, due to economic and semantic reasons.

 

The formal result is an expression of synthesis between the spatial and constructive intention, as well as its cultural, physical and economical context.

Share or Add Concrete Warehouse to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Apartment nº 205
next project

Apartment nº 205

Apartments
Sertório, 205 - São Paulo, SP - Brasil - Build completed in 2020
View Project