Conference Hotel Landgoed Huize Bergen

Conference Hotel Landgoed Huize Bergen

Architect
Jeanne Dekkers Architectuur
Location
Vught, Netherlands | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels

Conference Hotel Landgoed Huize Bergen

Jeanne Dekkers Architectuur as Architects

‘’The atmosphere of the authentic Estate ‘Huize Bergen’ together withits natural surroundings, seen by guests gives shape to a new sustainable conference hotel; De Botanica.”


The authentic Estate Huize Bergen is renewed byadding a contemporary and sustainable manor. Through a phased masterplan, a trinity will be created between the old villa, the new Botanica and the surrounding English gardens. The materialization of its architecture and interior is derived from the green surroundings and the rich history of the Estate. All materials are sustainable and natural, such as untreated wood and C2C-certifided products. ‘De Botanica’ is the first hotel in the Netherlands designed according to the sustainable passive-house principle withPhase 1 complete!


History

The Estate Huize Bergen is situated in the forestry area of Den Bosch. In 1916 the family Fentener van Vlissingen- Roosenburg commissioneda landscaped English garden with a villa, coach-house, workshop, greenhouse andadministrators house. Currently the estate is owned by a foundation named Joannes Bosco Sitchting and is used as a conference hotel. The old villa forms the heart of the estate where all guests are welcomed. The surrounding forestsitesmeeting and hotel venues dating from the seventies. These are of poor quality and do not compliment the atmosphere of the estate.


Task

In 2014 it was decided to make the estate future proof. The seventies buildings will make place for a new conference hotel. The new hotel will accommodate new hotel rooms, a meeting centre and a foyer. On weekdays there will be multiple conferences during the day, leaving the weekends for leisure events.


Masterplan

Jeanne DekkersArchitectuur designed a master planfor the site as a whole, where the existing villa and the new manor enter into a new dialogue. The seventies buildings will be demolished allowing the new masterplan to be realised in three phases. The master plan is composed from a ‘Program of Experience’ which is expressed through an integral experience between the landscape, the old villa, the new manor and its interior.


The entrance of the site is situated at the Boxelsewegindicated via a gateway. From the gateway the old villa as well as the new manor can be seen. At this point you decide your destination. Going towards the new manor the guest drives through a forest path towards a parking area enclosed in the forest. A path leads you past a pond, over a bridge, via a south facing terrace and towards the new manor.


Fundamental design principles

The new Botanica connects the old villa and its landscape withkey views and translates the historic character into a contemporary newly built form. The design of ‘deBotanica’ creates unity between two existing historic buildings by means of a connecting foyer and the addition of two wings, one for meeting spaces and the other for hotel rooms.


The whole building is sustainable with a strong relationshiptothe surrounding nature. To enhance the performance and sustainability of the new build, the principles of passive house are applied. Utilising continuous insulation and a good level of air tightnesslittle energyis required for the heating or cooling of the spaces.


The first phase will be thehotel wing, the second phase the foyer, with meeting spaces and the third phase the extension of the hotel wing.

 

Phase 1

The first phase is the development of 39 hotel rooms divided over three layers. The facade is made from natural and untreated materials which age attractively into the surroundings. Iroko wooden window frames create a beautiful rhythm in the facadewhich leads up to theclean-cut zinc bay windows on the upper floor.

The colours and materials of the interior originate from the ‘program of experience’ and are inspiredby the history of the estate. Oak wood is frequently combined with a reocurring colour and pattern pallet resulting in a natural, warm and luxurious atmosphere.


The colour and pattern palettes are concepts based on the tropical greenhouse, once located on the site of the new manor. The love of nature from Madame van Beuning (the old owner) is portrayedby the leaf pattern in the hallway and the flower pattern on the hotel room walls. Alongside this,four colour palettes are designed, all derived from the solstice. The west facing rooms have warm colours in relation to the setting sun and the east facing rooms have cool colours in relation to the rising sun.


The Interior

The entrance has a Belgium bluestone floor which flows up the stairs which serve allthree levels. The circulation space is directly linked with nature, the stairs have views towards the forest and the hallway is designed like a forest path, with wooden oak walls, rhythmic lights at the entrance doors and a specially designed leaf carpet.


The wooden floor and bespoke tropical wallpaper complete the rooms to a luxurious standard with a warm, natural atmosphere. Wide wooden window frames extend to a desk as well as seating. The glass pendant lights above the desk are also bespoke to the project and corelate with the colours of the wallpaper. The headboard and built-in wardrobe are made from wood to match the nightstands and window frames. The contemporary hexagonal wall tiles in the modern bathroom are inspired from the hexagonal roof patterns in the original villa.


Within ‘de Botanica’ there are three types of rooms; a deluxe room, a split level room and a top room. The split level rooms are situated on the third level and have two levels designed with robust zinc dormer windows.

This story is available in multiple languages
Casa Bielmann - Rios
next project

Casa Bielmann - Rios

Private Houses
Santa Maria de Palautordera, Spain - Build completed in 2016
View Project