CONTAINER HOUSE - ARQ. JOSÉ SCHREIBER

CONTAINER HOUSE - ARQ. JOSÉ SCHREIBER

Architect
Architect María Laura Gonzalez

Architect José Schreiber
Location
San Francisco, Argentina
Project Year
2014
Category
Housing

Private Houses
Ramiro Sosa

CONTAINER HOUSE - ARQ. JOSÉ SCHREIBER

Ramiro Sosa - Fotografía de arquitectura as Photographers

Everyday life moves us at a vertiginous rhythm. Starting with the choice of neighborhood, located on the outskirts of San Francisco, continuing with the acquisition of the lot and finaly defined in the project, the container house aims to be a place of rest away from the center, characterized by the environmental quality of their context. The versatility of its spaces accompanying changes in contemporary lifestyles and family composition.


This work is the result of a search for technical, aesthetic and functional innovation. Its morphology is composed of two metal boxes placed in "L", ordering the ground floor containing all services (Main entrance, kitchen and pantry in a container. Laundry, bath, fireplace, workshop and warehouse in another). Public life takes place in the gap between two boxes: barbecue, garage and living room. Above, o the second floor, the unifying element of the set is located: A large volume of traditional solid construction that weighs on the containers, sheltering inside the private area of bedroom and bathroom.


The project is characterized by looking at three basic premises: technological innovation, speed and simplification of construction materials. The sea containers were in response to the original design of the house, which sought to use elements originally designed for another function, recycling them to face a new challenge. Its interiors are fitted with polyurethane foam, the ceilings are painted with latex, vertical walls are lined with plasterboard, hiding instalations. The floors are of smooth cement, accompanying the spatial continuity of the house.


Outside, the house is closed by a blind facade to preserve and protect the privacy of the most pernicious orientations (South and West). The openings located towards the street were performed using steel sheet extracted from the containers, the gateway is the best example. Inside, its rooms are really open to the courtyard, enjoying the best conditions for these latitudes (North and East), maximizing natural lighting and ventilation throughout the day. The windows are of high performance aluminum, double glazed sealed for proper habitability.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More