Conversion of Storage Hall for Medical Company

Conversion of Storage Hall for Medical Company

BDR Architekci as Architects

Brief

In 2016, our office was visited by the representants of a big Warsaw pharmaceutical company. We discussed an adaptation of an industrial storage building into an office building with a fitness studio with a low budget at our disposal. From the beginning we have supported our  clients sustainable approach and the idea of conversion rather than creation of a new building.

Caption

Concept

Client’s initial idea was to arrange the high hall into offices and fitness studio. We designed two options: one following the Brief and the second one proposing to divide the hall into two stories. In the second option, the ground floor houses spacious offices with a surrounding greenery view, conference rooms, social room and toilets. In this way, it could achieve a big recreation room that spread to the whole mezzanine without any additional support. We surrounded the listing gym with a curtain, that enables separation during banquets and conferences. Gym’s B’O’H  with independent access was localised on the ground floor by the toilet block. Both levels are linked by a double-height hall with a staircase. The Client was very surprised with this solution and went with the second option.

Caption
Caption

Design and construction

Low budget led to pragmatic and affordable material solutions.
We decided to replace 90’ elevation panels with the metallic multi-layer panels. The roof remained untouched due to its existing structure being very economical and expensive to replace. It was painted with the anticorrosive paint in colour matching the facade. The new glass facade on the ground floor protrudes the panels. Round polycarbonate skylights were chosen as a low-cost solution for providing sunlight to the mezzanine. Their placement reflected the building structure.
Slab and walls were painted dark. One wall was left without a finishing, exposing the concrete blocks. The conference rooms were divided with movable walls and receive additional lighting through the glazed corridors. Mechanical and electrical installations were replaced. 

Caption

Second life

This building demonstrated how even with a low budget, a whole new life can be brought to an inconspicuous storage building. Today it is an everyday workplace for the company's management and the fitness studio serves all the employees well. We are delighted that it was possible to create a distinctive building within the monotonous suburban industrial build environment. Facade resembling a pack of tablets can be loosely associated with the company’s business. 

Caption
Caption
Caption
Caption

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FacadeBALEX METAL
Lightning SolutionsES-SYSTEM
Product Spec Sheet
Facade
Lightning Solutions
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
The Flexform Perry Sofa system features sophisticated tailoring and unique modularity
3 Oct 2023 Sponsored Articles
The Flexform Perry Sofa system features sophisticated tailoring and unique modularity

Flexform has been collaborating with Milan-based architect and designer Antonio Citterio for more th... More

New OMA skyscraper transforms the skyline of Bangladesh’s capital city
2 Oct 2023 News
New OMA skyscraper transforms the skyline of Bangladesh’s capital city

Bangladesh is the second-largest economy in South Asia and one of the fastest in the world. In the w... More

Sustainable prefab house journeys from Quito to the Galápagos Islands
2 Oct 2023 News
Sustainable prefab house journeys from Quito to the Galápagos Islands

“Sula” is a prefabricated home designed by architect Diana Salvador for a family living... More

YCON Amsterdam presents a dynamic frontage concept designed from the outside in
1 Oct 2023 News
YCON Amsterdam presents a dynamic frontage concept designed from the outside in

In Amsterdam Buiksloterham, YCON is a small-scale residential building featuring a frontage of outdo... More

Children's Forest by Takashige Yamashita Office paints a living canvas of nature and architecture
30 Sep 2023 News
Children's Forest by Takashige Yamashita Office paints a living canvas of nature and architecture

Nestled on a serene, forested hillside near Mount Fuji, the Children’s Forest, designed by Tak... More

The U.S. Consulate in Hyderabad weaves history and culture with concrete and brass jali screens
30 Sep 2023 News
The U.S. Consulate in Hyderabad weaves history and culture with concrete and brass jali screens

In the heart of Hyderabad, India, Richärd Kennedy Architects along with HGA, designed the new U... More

Capella Sydney: make architects transform an iconic listed building into a grand hotel for Sydney
29 Sep 2023 News
Capella Sydney: make architects transform an iconic listed building into a grand hotel for Sydney

In the heart of Sydney, an iconic listed building has been transformed by make architects into a wor... More

An interview with FCBStudios on the design of Ulster University’s new Belfast campus
28 Sep 2023 News
An interview with FCBStudios on the design of Ulster University’s new Belfast campus

A new Belfast campus for Ulster University was designed by Feilden Clegg Bradley Studios. The campus... More