copper kitchen

copper kitchen

Location
Paris, France | View Map
Project Year
2017
Category
Restaurants
© photo credit: David Foessel

COPPER KITCHEN

Atelier JMCA as Interior Architects

Located in the middle of Paris, this restaurant was designed for a Franco-Korean chef. It emphasizes the specific geometry of the space to turn it into one of the design key points of the project.

The space is divided in two clear areas: two square rooms, about 40m² each, linked together by a narrow corridor. The first room has a view on the street, and the second one on the inner courtyard.


The first room is a large open kitchen made of a central counter and a bar area. Whether you are simply passing by or you intend to come in, the constant energy and teeming activity keep giving life to the store front.


The open kitchen is surrounded by a L-shaped large counter. It allows customers to see the preparation and presentation of the different courses, sip a last drink or wait until their table is ready.


The space scenography allows us to enter, little by little, the world of the chef. We end up walking in a narrow corridor to discover a little secret jewel.

Indeed, a few steps further, you discover the second room, more private and cozier: a dining table area, designed in an understated and elegant way, mixing exposed stone walls and a full height large wooden refrigerated wine cellar. The customers can choose the wine they will taste during dinner. This second room gets nice natural lighting through the black steel zenithal glass roof. This typical Parisian artist workshop detail brings true comfort to the room.


Copper is the main material of this project. Its aspect makes it both rough and noble. It covers and binds together the two areas of the restaurant.


This material can be perceived in many different ways according to its location in the restaurant. It is either used on wall panels or on furniture, it brightens as customers pass by in the first room, it catches light reflections in the second room…it is in constant transformation and brings a real temporality to the space.


Share or Add copper kitchen to your Collections
Project Credits
Interior Architects
Product Spec Sheet

Niagara College Welland Student Commons
next project

Niagara College Welland Student Commons

Universities
Niagara College Boulevard, Welland, ON, Canada - Build completed in 2020
View Project