Cretan Summer Home

Cretan Summer Home

Architect
Chiara Armando Design

POLYERGO Design-Consulting
Location
Rethymno, Greece | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Vasileios Thanopoulos, Vasileios Mathioudakis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Outside table, Aluminium armchairsBIOTZA in'n'out furniture
PORTALS
MARTINIQUE
JAMBI
ChairsAlmeco Spa
Trilogy S
Revival
Sofa, Armchair Grada
Soho
Leonardo
SinkAdamidis
Kaspo
Floor Imola Ceramica
Azuma collection
Openings – Supreme seriesAlumil S.A

Product Spec Sheet
Outside table, Aluminium armchairs
JAMBI, MARTINIQUE, PORTALS by BIOTZA in'n'out furniture
Chairs
Revival, Trilogy S by Almeco Spa
Sofa, Armchair
Leonardo, Soho by Grada
Sink
Kaspo by Adamidis
Floor
Azuma collection by Imola Ceramica
Openings – Supreme series

CRETAN SUMMER HOME

Chiara Armando Design as Architects

In strong connection with the genius loci, a summer home on the island of Crete, to forget the superfluous and reconnect with the unspoiled nature that surrounds it and its slow rhythms. Integration into the landscape, the imperative!

 

A few steps far from the ancient village of Kato Mixorròuma – whose design references are many – in the prefecture of Rethymno, the building sits on a steep slope, following its orography.

 

Inserted between an old oak tree on the West and an Aloni – low circular stone construction used for agriculture – protected by the Archaeological Institute on the East, the house opens towards the South while maintaining a more reserved and closed profile on the North towards the new village.

 

The essential shapes and materials – stone, wood, metal and plaster – while declined with a contemporary language echo the traditional architecture.

 

The avlì – courtyard and the imposing staircase become the fulcrum and distribution axis of the entire project around which the three new volumes of the house revolve: a clear reference to the typical houses on its slopes.

 

The staircase, characterized by a funnel shape, directs, without interruption, the view of the guest towards two focal points, which bring him/her back to the outside and to the surrounding landscape.

 

Internally it separates the living room from the kitchen and leads to the bedrooms and services located on the lower levels.

 

The main access from the North-side leads directly into the living area, located on the upper level and characterized by a large corner door-window that opens onto the swimming pool – set on one of the volumes of the sleeping area – creating a strong internal-external connection.

 

A bond that can be traced in all spaces thanks to an exterior design without clear visual barriers and to the choice of planting plant essences typical of the place also in the land owned.

 

The essential interiors with some hints of tradition, however, do not give up modern comforts, preferring oak wood and its warm shades and natural materials such as jute, linen and cotton fibres for fabrics.

 

The custom-designed furniture recalls the mashrabiya technique in their weaves: small elements in inlaid wood, assembled according to geometric and complex design, form a narrow grid with which the windows of the bay windows called kioski of Ottoman tradition which characterize the island.

 

Bioclimatic

Thanks to a careful initial analysis and some targeted design choices, the home does not require air conditioning. The stair axis, in fact, acts as a natural ventilation chimney, especially useful for summer cooling, while the hill, in direct contact with the lower part of the house, favors a constant internal temperature. The masonry of the most exposed upper volume, thanks to its considerable thickness, has good thermal inertia, while the dimensions of the metal canopy calculated ad hoc favor a correct summer/winter solar radiation. Finally, also the swimming pool, located on part of the sleeping area, assists in the function of controlling and absorbing solar heat. Two solar panels provide hot water throughout the year.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Residence / 363
next project

Residence / 363

Private Houses
Noe Valley, San Francisco, California, USA - Build completed in 2020
View Project