Cuboesia & Steel Garden

Cuboesia & Steel Garden

Architect
João Diniz Arquitetura
Location
Mangabeiras, Brazil
Project Year
2019
Category
Pavilions
Bel Diniz & Marcílio Gazzinelli

Cuboesia & Steel Garden

João Diniz Arquitetura as Architects

CUBOESIA is a hybrid pavilion that unites architecture, design, sculpture, landscaping, sound and poetry proposing a kind of muotisensory land-art installed on the lawn of the Mangabeiras Palace, a former state governor’s suburban residence, hosting CasaCorMG 2019 in, the main brazilian arrchitecture, design and landscape fair, in the city of Belo Horizonte.

 

The main intention is the people’s interaction with the space through a literal entrance into the poetry’s text, a six-part poem cast on each side of the cube. In this proposed perrformance the visitors will admire the light, the shadows, the mountainous landscape of the surroundings and the nocturnal projections of the letters on the lawn.

 

The six faces of the cube invite the reader to discover the portuguese text (with a free english translation):
HOJE AQUI TUDO MUDA (today here all changes)
CADA HORA VIDA NOVA (each hour new life)
CUBO OUVE TODA FALA (cube hears all talks)
LOGO CABE ALGO RARO (so something rare fits)
TATO PURO LEVA ALÉM (pure touch takes beyond)
ESSE POVO QUER VOAR (this people wants to fly)

 

Inside the cube there is a soundtrack, composed and performed by the architects, which proposes several pulsations and speeches reinforcing the sensorial experience of the visit. This sounds can be heard in the link https://soundcloud.com/pterodata/cuboesia

 

Surrounding this metal cube is the STEEL GARDEN which is a modularly folded rebar installation in three sizes which, interacting with the local vegetation, suggests that the metal is also an element of nature. This paradox signals that this material from mining and steel industry, in this composition, denounces ecological neglect and environmental demagogy. In this garden, the loose letters on the lawn invite people to assemble their words in an interactive attitude. In this area it is proposed a place of permanence from which one can appreciate the whole instalation.

 

The gesture of using those letters from the cube's face cutouts, as if they were spontaneous garden plants, suggests an ecological design attitude of not generating waste. Another sustainable aspect of this proposal is its possibility of disassembly allowing it to be re-presented several times in different places.

 

This project generated an unexpected interest in children in literacy. Some schools asked to visited to the site, so the architects imagined an interactive exercise where a sheet of paper with the faces of a rectified cube was given to students with the proposal to write, each one of them, their poem and also to assemble their cube. Thus, this experience of geometry and poetry was lived by the young students who later exposed the result in the classroom.

 

Material Used :
1. Accero / Beatriz Quaresma e Iara Napoli: fabrication and assembly
2. BH Dobra / Jorge Maciel: manufacture of garden rebar parts
3. Mendes Structure: bench/sculpture making
4. A.de.Arte + BD + JD: lighting desing
5. ArcelorMittal: Steels
6. Electricians: José Batista do Rosario and Luciano Carvalho Prado

Share or Add Cuboesia & Steel Garden to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SteelsArcelorMittal
Product Spec Sheet
Steels
Room Mate Aitana
next project

Room Mate Aitana

Hotels
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project