Cultural Center in Nevers
Cecile Septet
Product Spec Sheet

ElementBrand
CoveringsArtisans Plus
ElectricityBourgeot
Heating Ventilation Sanitary PlumbingGeneol
Mobile GradinHusson International
Métallerie-serrurerieMiroiterie de la loue
Articles of plasterboard - ceilings - paintingsNTB

Product Spec Sheet
Coverings
Electricity
Heating Ventilation Sanitary Plumbing
by Geneol
Mobile Gradin
Métallerie-serrurerie
Articles of plasterboard - ceilings - paintings
by NTB

URBAN AND LANSCAPED SEQUENCE Located in the middle of a restructured district in Nevers, the new Cultural Centre is a public facility open to the neighborhood, which will host local organizations. The building must develop the identity of the district. The location of the building will preconfigure the organization of the public space, surrounded by the Avenue Lyauteyto the north, renovated housing to the west and the south and new housing to the east. The main elements of the program are organized on two levels, around a federative patio bringing light and cohesion in the heart of the project: - a multipurpose room (shows and concerts) of 220 seats - a dance hall - working and meeting rooms - an educational childcare structure


ARCHITECTURAL CONCEPT The building was designed and built based on two principles: density and generosity for the city and for users. The strategic position of the Cultural Center and the program led us to design a compact and generous project, as an extension of the public space enhancing the identity and image of the neighborhood. A square is created in front of the building. Space of conviviality and meeting, it climbs over the project with a wide open staircase, like an agora overlooking the neighborhood.


A wide double height hall provides access to the ground floor and the second floor.On the ground floor are located the multipurpose room, the childcare structure and working rooms generously lighted by the patio and openings on the facades Fluid and circular flows are organized around the central patio. Related to the outdoor stair, an opened staircase leads to the upper level which hosts the dance hall and meeting rooms. A private terrace is accessible to users of local organizations. This concrete building frame is covered by a wooden autoclaved cladding, intended to create a friendly environment in a tough environment.


Share or Add Cultural Center in Nevers to your Collections
Don Ramón de la Cruz
next project

Don Ramón de la Cruz

Apartments
Madrid, Spain
View Project