Cyberhelvetia

Cyberhelvetia

Location
Biel/Bienne, Switzerland
Project Year
2002
Category
Trade Shows

Theme Parks

Exhibitions

Cyberhelvetia

3deluxe as Interior Architects

Themed installation with Internet connection for the Swiss national Expo.02 exhibition, in the context of a traditional Swiss swimming baths. Instead of the pool: a glass ashlar with interactive projections.


Taking its cue from traditional Swiss swimming baths, the 'Cyberhelvetia' Pavilion was conceived as a place of personal encounters and communication. Nowadays, communication takes place in many different ways, irrespective of location and language. Even a shared swim no longer requires real water: A blue shining glass block replaced the real swimming basin – visitors can immerse themselves in the multilayered atmosphere of a virtually expanded reality and bathe in light and sound.


The so-called pool was filled with 'virtual water', which visitors both on the spot and on the Internet enhanced by adding imaginative life forms. The reciprocal interaction between real and virtually present people and the digital creatures constantly created new atmospheric images on the projected surface of the pool, so that the overall impression was essentially of a living organism. The virtual water also responded to climatic conditions in the form of data from a weather station on the pavilion roof. Like Lake Bienne, the artificial surface of the water changed during the course of the day and seasons, and thus linked the artificial with nature as well as the virtual with what can be experienced in reality. Various interactive games on the surface and along the sides of the glass block offered guests the opportunity to make contact with other guests in an unconventional way.


In 2003 'Cyberhelvetia' was awarded with the bronze medal from Art Directors Club Germany in the category 'Communication in Space'.

Share or Add Cyberhelvetia to your Collections
Project team
Interior Architects
TNT Headquarters
next project

TNT Headquarters

Offices
Hoofddorp, Netherlands - Build completed in 2011
View Project