daita2019

daita2019

Architect
Suzuko Yamada Architects
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
yurika kono

daita2019

Suzuko Yamada Architects as Architects

While designing this house, I remembered the Rwanda forest where I visited a few years ago. It is a vast forest of the Virunga Volcanoes, where the border of the three countries of Rwanda, Congo and Uganda is, and where wild mountain gorillas live their everyday lives as they travel. When we caught up with a troop of gorillas by the guidance of local people, they just sat down and rested among soft bushes in an open space of the forest. Infant gorillas played upon the trees and ran around among adult gorillas, while each adult settled comfortably in the grass, to groom themselves or to eat grass and tree bark. It was like a scene in a house. They found their places among dense trees and improvised their houses. Though there are no walls or roofs, trees, tall grass and creepers entwined with them, the overlaps and outlines created by unevenness of the terrain, were enclosing the presence of inhabitants, to form a comfortable density that can be called a house. This is the vernacular architecture in the gorilla forest.

 

What if there is such a house, in a small corner of a residential area in Tokyo? Is it possible to create a house, where a bare life is softly enclosed with layers of linear materials and objects to shape various depths, and where is a little far from the sun and eyes of people in streets? In order to achieve it, I first decided to emphasize linear elements radically both inside and outside the house. Structural materials are exposed so that joints and bonded parts can be seen from the side. There is no wall between the house and its garden, but a composite of windows and joinery assembled together. In addition to structural elements such as squared timbers, steel members, pillars and beams of single pipes and bracings, there are staircases, balustrades, window frames, furniture, curtains, books, clothing and other sundries, trees, pot-plants, bicycles, a watering pot, shovels, and moreover, a huge amount of books, videotapes, DVDs etc. of the resident's video production-work, being scattered around to shape varied scenes of life. Layers of lines are interwoven from the outside to the inside of the building, so that each inhabitant can live freely and find one's own relaxing environment.

 

For the garden, I selected many edible plants such as fruit trees, herbs, vegetables, and plants that can be used as cut flowers when pruning. I extended the living space and the terraces that serve as platforms for harvesting, put a staircase around trees that require regular pruning, and laid a catwalk by the road along the fence where vines grow, within the frames of steel pipes. Just as the structures and objects coexist inside the house without negating each other, I Planned the structures and plants to make a density together Outside.

 

Due to the cost, maintainability, future possibility of expansion and reconstruction, I chose wooden structure for the interior while the exterior structure is made of steel. Single pipes can be easily assembled and disassembled by clamps, so it is possible to customize according to demand of daily life, such as changing doorways, adding a new balustrade, setting a plant strut or a wash- line pole to hanging things. The boundary between the building and the garden is made up of aluminum, wooden and steel sashes according to the requirements of each room. There are large and small sliding windows, projecting windows, single swing windows and jalousie windows. By opening and closing these sashes, the house flows into the garden and the garden sneaks into the house, thus overlapped two scenes have created a comfortable living space just like a gorilla forest.

 

Material Used :
galvanized steel sheet, glass, exterior / plywood, interior

Share or Add daita2019 to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Floor lampLouis Poulsen
Product Spec Sheet
Floor lamp
Rio Mau 2 House
next project

Rio Mau 2 House

Private Houses
Vila do Conde, Portugal - Build completed in 2020
View Project