De gemeente Rotterdam test lichtgevende belijning op een fietspad in het Kralingse Bos.

De gemeente Rotterdam test lichtgevende belijning op een fietspad in het Kralingse Bos.

Designer
Senlima BV
Location
Rotterdam, Netherlands
Project Year
2015
Category
Parks/Gardens
Arjan Ali

De gemeente Rotterdam test lichtgevende belijning op een fietspad in het Kralingse Bos | FloWithDGlow

Senlima BV as manufacturer

Op het fietspad van het Langepad, waar het ’s avonds en ’s nachts erg donker is, is een nieuwe lichtgevende belijning aangebracht met een sprookjesachtig effect.


Glow-in-the-dark Rotterdam staat graag open voor nieuwe innovaties en wil de mogelijkheden voor de toepassing van lichtgevende belijning testen. Op 140 meter fietspad, in de bocht voorbij het klimbos en de kinderboerderij, is als proef glow-in-the-dark belijning met een sprookjesachtig effect aangebracht. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Buitenruimte) is benieuwd naar de resultaten van de proef: ‘ We testen niet alleen de nieuwe technologie maar ook of de lichtgevende belijning effect heeft op het veiligheidsgevoel van de fietsers.’


Vernieuwend Langs het fietspad ligt een kinderdagverblijf. Ouders die hun kind in de herfst en winter ’s morgens en ’s avonds in schemer of donker brengen en halen, vroegen de gemeente om verlichting langs het pad. De Rotterdamse parken en bossen worden momenteel niet verlicht om energie te besparen en beschermde dieren, zoals vleermuizen, niet te storen. De fietspaden langs de buitenkant van het Kralingse Bos zijn wel verlicht.


Stralen De wegmarkering neemt overdag licht op en straalt dat licht 's avonds en 's nacht weer uit. De belijning is gemaakt van hybride composiet, een materiaal dat veel langer meegaat dan de huidige belijning en tegen pekel bestand is. Voor de test in Rotterdam wordt een extra lichtgevend materiaal toegepast op de grootste testlocatie van dit moment.


Samenwerking De glow-in-the-dark belijning is gebaseerd op persistente fotoluminescentie. Rotterdam werkt in deze proef samen met marktpartijen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima met hun nieuwe product FloWithDGlow.

Project Credits
Product Spec Sheet

Hampton House
next project

Hampton House

Private Houses
Melbourne, VIC, Australia - Build completed in 2017
View Project