Desert X AlUla Visitor Centre

Desert X AlUla Visitor Centre

Location
Al Ula Saudi Arabia | View Map
Project Year
2020
Category
Visitor Center
Colin Robertson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting iGuzzini
ManufacturersCORIAN® Design
ManufacturersIKEA
ManufacturersGerflor
ManufacturersJotun

Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
Manufacturers
by IKEA
Manufacturers
by Gerflor
Manufacturers
by Jotun

Desert X AlUla Visitor Centre

KWY.studio as Designer

Some of the most prevalent structures found everywhere around Al Ula are walled date plantations, usually rectangular in shape with large, centrally aligned gates. With palm tree crowns peaking above the sand coloured walls, we can imagine the refreshing shade within, a place where one could rest from the surrounding arid desert. Not far from Al Ula is Hegra, Saudi Arabia’s first UNESCO World Heritage Site for its rock-cut monumental tombs. The most significant of these are decorated in an eclectic weave of architectural styles in precisely cut sandstone columns, arches and cornices: fine examples of delicate design and incredible craftsmanship. Interior space is usually a clear, carved void defined by the mass of cut stone – and by Meda’in Saleh’s siq there is an intriguing traditional dining hall lined by three benches for holding annual banquets.

photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson
photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson

The Visitor Centre is a simple square building, carefully isolated at the entrance of the Hidden Canyon welcoming visitors for the first Desert X Al Ula exhibition: it offers basic amenities such as an information centre and a café as well as a generously shaded courtyard and a viewing deck outside. It is a place to rest and find shelter in the open desert, while its courtyard frames views into the sky and the magnificent landscape. The few, precisely located windows create various focal points up and down the canyon and increase the contrast between the domestic and the unlimited: an expression of our scale and our relationship with nature.

photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson
photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson

The circular roof opening creates a particular atmosphere - a perfect shape framing the rocks and the sky. The two entrances into the courtyard are viewing axis extended by the transparent doors into the information centre and the café: the opposing windows in each of those spaces giving a framed view back into the desert. The moment one enters the apparently enclosed courtyard is the very moment when one sees through the building – while it’s scale and depth is made ambiguous, there is an immediate spatial and functional clarity.

photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson
photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson

The floorplan is symmetric and nondirectional with each of the two main public spaces accessed from the centre of each side of the courtyard; facilities such as restrooms, staff and storage are located in the corner diagonal to the courtyard. The metric of the building is strict and reoccurring in all dimensions of its spaces and openings: its structural grid is simple, and the uniformly dimensioned spaces allow for the reorganising of the structure for a future change of use.

photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson
photo_credit Colin Robertson
Colin Robertson

Desert X Al Ula Visitor Centre is a modest structure, designed and rapidly built with mostly local materials, drawing from two local references: an archetypal walled garden, expressed in the ruled symmetrical geometry and enclosed appearance, and constructive clarity, with spaces appearing to be carved from a solid mass through simple subtractive operations. The Visitor Centre is open: visitors to the landscape and the art will complete the experience.

Caption
Caption

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More