Dijkhuis

Dijkhuis

Location
Amsterdam, The Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Maarten Willemstein
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsJ.L. Møllers Møbelfabrik
No.75
Floor lightSanta & Cole
Dórica
Sofa Bolia International
TilesCe.Si. Ceramica di Sirone
LightingMorentz
Dining tablePiet Hein Eek

Product Spec Sheet
Chairs
Floor light
Dórica by Santa & Cole
Lighting
by Morentz
Dining table

Dijkhuis

STUDIO MODIJEFSKY as Interior Designers

In the north of Amsterdam, a traditional "Dijkhuis" (dyke house) has been transformed into a family home by Studio Modijefsky. This kind of building, as you might have guessed, is built next to a dyke. As building a dyke raises the ground level, it means that houses around it have a back area (and garden) at the lower, original level. This causes a difference in height and light that poses design challenges and creative opportunities in equal measure - especially in such a traditional house where a balance must be struck between respecting heritage and introducing modern touches.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

To create an interior that fits the original architecture while freshening it up, the spatial qualities of each living area were assessed and the properties of height, light and each building structure and window shape were maximised. Fruits of this approach are perhaps most visible in the spacious kitchen and dining area at the back of the house. A low beam ceiling draws you into an intimate space, where a large table makes it easy for the family to come together for a long meal or simply enjoy the view over the garden through wide French windows. In the kitchen itself a terrazzo kitchen top is matched with detailed wooden cabinets on a terracotta tiled wooden floor and a light custom porcelain cabinet made of glass, wooden profiles and white tiles.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Upstairs from the kitchen the entrance hallway is on the same level as the dyke. Across the hall is a toilet decorated with square off-white tiles: glossy on the wall, matt tiles on the floor. Further furnishings include wooden painted plinths, purple marble and an oak wooden toilet cabinet with brass details.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Turning right, you enter the living room, the most lavish space in the house. Light streams in through tall arched windows that give the curved, high ceiling with art deco decorations a spacious and welcoming feel. Both the ceiling and the walls have been painted in three hues of white to enhance the room’s architectural elements. In a room with so much natural light, darker colours could be used to dramatic effect, such as on the dark herringbone floor. But all eyes will here be drawn to a monolithic walnut cabinet whose shape mirrors the windows opposite it. A large green sofa and a built-in cocktail bar with a terrazzo top make this a room where you can relax from dusk to dawn.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Elsewhere on the ground floor, there’s a study that also functions as a guest room. Built-in storage cabinets have functional and aesthetic benefits: they add some character and provide clothing storage for residents and guests. Guests can freshen up in the white en-suite bathroom decorated with off-white rectangular tiles in both glossy and matt finishes, travertine, brass, a mirror, and an oak wooden bathroom cabinet.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

The first floor hosts four bedrooms, two bathrooms and a separate toilet. To create enough space for these living arrangements, two dormer windows were installed that run along two thirds of the length of the roof. In contrast to downstairs, the floors here are lighter, with brighter colours on the walls to create a serene atmosphere. On the bedroom ceilings you’ll find details of the original beamed roof. Both bathrooms have a travertine back splash and are tiled with upright rectangular glossy tiles on the walls, and matt tiles in a herringbone pattern on the floor. Herringbone returns in the double plank parquet in the bedrooms, but in the corridors this changes into straight planking to give the vertical dimensions of the house more character. This symbolizes the way Studio Modijefsky has paid tribute to the building’s heritage while filling it with contemporary style.

photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein
photo_credit Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Team:

Design: Studio Modijefsky; Esther Stam, Moene van Werven, Christel Willers,

Aurélia De Chevigny, Ivana Stella, Beata Karlsson

Collaboration for design and execution of the kitchen unit & big living room cabinet

with Koelhuis Frigo

Photographer: Maarten Willemstein

Caption
Caption
Caption

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More