Dipoli - Aalto University Main Building

Dipoli - Aalto University Main Building

Architect
ALA Architects

Ramboll
Location
Otakaari 24, Espoo, Finland
Project Year
2017
Category
Offices

Auditoriums

Restaurants
Tuomas Uusheimo
Product Spec Sheet

ElementBrand
Restoration of lighting fixturesArtisan Rinaldo Ab Ltd
Restoration of auditorium chairsIdea-Puu
Fixed furnishingsKiimingin kaluste
Lowered ceiling in student cafeteriaOUTrading
Door restorationSuur-Helsingin Kirvestyö Oy
Window restorationVanalinna Ehitus

Product Spec Sheet
Restoration of lighting fixtures
Restoration of auditorium chairs
Fixed furnishings
Lowered ceiling in student cafeteria
Door restoration
Window restoration

AALTO UNIVERSITY MAIN BUILDING DIPOLI

ALA Architects as Architects

Dipoli, the listed iconic and experimental student union building of Helsinki University of Technology designed by Raili and Reima Pietilä and completed in 1966 has gone through a complete renovation and gotten a new life as the main building of Aalto University. The building reopened for fall semester 2017.


Dipoli will function as a meeting place for the university administration, the academic community, the students and other stake holders. All of these parties have been activated in the spatial re-design process that turned the building into a sustainable, flexible workspace of the future. In addition to housing the administration, Dipoli will also continue to function as the prime location for important lecture events and university festivities, as well as act as a display platform for the university’s research and design projects. Dipoli’s restaurants, cafeterias and bar cater for both students and staff members.


Dipoli is Aalto University’s test lab for flexible working methods and mobile work. Two hundred of the university’s administrative employees will use the building as their base. The design team’s aim was to re-radicalize Dipoli by creating a fresh, open and dynamic user experience, not forgetting the original designers’ vision.


The building, located on the edge of the Alvar Aalto designed Otaniemi campus, is the result of an architectural competition organized in 1961, where the Pietiläs’ entry was originally awarded shared 2nd prize and later selected as the winner of the second competition organized between the two 2nd prize winners. The renovation was part of the larger campus reorganization project linked to the former Helsinki University of Technology campus becoming the main campus of Aalto University, born out of the merger of three Helsinki area universities.


Prior to the renovation Dipoli functioned as a conference center for a period of 20 years.

Project team
Building services engineering
Service design
Acoustics design
Main contractor
Perry World House
next project

Perry World House

Universities
Philadelphia, United States - Build completed in 2016
View Project