Dolce & Gabbana Seoul
©Dolce&Gabbana. Ateliers Jean Nouvel. Jean Nouvel Design

Seoul Cheongdam-Dong Boutique

Ateliers Jean Nouvel as Architects and Interior design

In Seoul, an imposing and precious glass encasing preserves and yet reveals extraordinary treasures of fine craftsmanship: the new Dolce&Gabbana boutique at Cheongdam-dong, in the Gangnam District, is an architectural ode to the encounter between love for tradition and ceaseless innovation. Dolce&Gabbana inaugurates an important flagship store choosing the unmistakable signature of Jean Nouvel, with whom Domenico Dolce and Stefano Gabbana had already cooperated on the occasion of an exhibition staged at Palazzo della Ragione in Milan in 2009.

Created in synergy with the Ateliers Jean Nouvel studios for the architectural design and Jean Nouvel Design for the interiors, the building is located in the main luxury retail street of Seoul and is characterized externally by the evanescence of its volumes, which redesign the district’s profile. A cylinder of extra-clear glass, set between four corner pillars made of black granite, offers the city an overall view of the Dolce&Gabbana Collections preserved within it, thanks to the large convex glass facades on two sides of the building. The light transparency of the glass and the intense black, a symbol of absolute elegance, chase each other in a game of mutual references that moves from the outside into the heart of the store.

Surprising and attractive, the interior of the boutique develops on a single large spiral ramp, clad in mosaic Nero Marquina marble, which seamlessly connects the different floors, thus offering a special and unique visiting experience. The visitor is invited to be carried upwards by this vortex to discover the Dolce&Gabbana Collections, which are enhanced, floor by floor, by a captivating lighting system.

The interior design is minimalist and dominated by the use of black in its countless shades and finishes: glossy black glass, gray concrete and black anodized aluminium interact with the warm and refined nuances of mango wood, thus recreating a welcoming and sophisticated environment, suitable to host Dolce&Gabbana creations. The main display system, which extends over the entire spiral ramp, is obtained by the use of a succession of modular elements to which shelves and rods are affixed at different heights: the result is an evocative swirl of objects that appear to float following the direction of the spiral slab. Corners and loggias created inside the black granite volumes offer additional spaces for displaying products and intimate dressing areas.

The experience continues on the terrace: the lounge welcomes guests in an environment with a strong contemporary feel, surmounted by a large semi-circular canopy, the ideal completion of the spiral ramp that dominates the entire building. The furnishings, the elegant black metal seats and the sinuous granite bar counter contribute to making the space the ultimate destination for unforgettable moments of conviviality and relaxation. The boutique hosts the Ready to Wear, Accessories, Fine Jewellery and Watches Collection for Women and Man and the Made to Measure service by Dolce&Gabbana Sartoria.

Featured Projects
Latest Products
News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More