Dollis Valley Estate Regeneration

Dollis Valley Estate Regeneration

Architect
Alison Brooks Architects Ltd
Location
Barnet, United Kingdom | View Map
Project Year
2013
Category
Masterplans

Dollis Valley Estate Regeneration Planning Success

Alison Brooks Architects Ltd as Architects

In a major success for new housing in London, a regeneration masterplan for the Dollis Valley Estate Regeneration has achieved unanimous planning consent from London Borough of Barnet. The 631 dwelling masterplan was led by Alison Brooks Architects for client Countryside Properties in partnership with L&Q, with landscape design by HTA. As part of a hybrid application, detailed consent was also granted for the 108 homes by both architects forming the project's first phase.


The 1960's -built Estate, identified as one of Barnet’s priority regeneration schemes, occupies a hill-side site on the border of the Dollis Valley Open Space and King George V Playing Fields. ABA and the client team worked closely with the Dollis Valley Partnership Board and local community to produce the scheme following a successful competitive dialogue process in 2011.


ABA’s transformational masterplan re-connects the estate into the wider Barnet neighbourhood with a clear network of streets and garden squares. A predominant character of two and three-storey terraced houses with private gardens, shared communal gardens, a community centre, nursery and tree-lined avenues offers a contemporary reinterpretation of the archetypal London Garden Suburb.


Unusually wide house plots accommodate a variety of plan forms and on-plot parking, making streets car-free. ABA have developed house typologies with a range of distinctive crown and mansard roofs that express each house clearly within longer terraces. The geometry refers to the Arts & Crafts vernacular of local Barnet neighbourhoods and the tradition of crown roofs of London’s 19th Century suburbs. Internal house areas exceed the London Housing Design Guide requirements. Four storey apartment buildings delineate major streets and act as markers at the end of the masterplan's main avenues. A central garden square acts as a multi purpose community space and threshold to the 10-mile Dollis Valley riverside Greenwalk.


The new Dollis Valley neighbourhood will not only be ‘green’ but will be ‘smart’: building designs integrate photovoltaic arrays, passive solar, smart metering and rainwater collection. Designed to Code for Sustainable Homes Level 4, the team aims to place Dollis Valley at the leading edge of sustainable suburban development. The regeneration scheme will be built in five phases over seven years, with work starting on site in autumn 2013. The project has been short-listed for the 2013 New London Architecture Awards.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More