Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
DOMINO

DOMINO

Architect
MARC
Location
Torino, Italy
Project Year
2010
Category
Offices
Beppe Giardino

National Headquarter for web-agency

MARC as Architects

A big web-marketing agency moves into a conventional four-story building out of the city center. It promotes a contest among design offices, asking an architecture able to represent and strengthen the identity of its immaterial work, without relying on predictable cyberpunk or - worse - high-tech languages.


MARC wins of the contest with this answer: the needed architecture is... restoration.


The necessary immateriality is achieved literally, subtracting material from all the thick layers that had hidden what gradually reveals to be a decent building from the beginning of the 20th century. So not only the brick walls of the original structure are unveiled, but also unsuspected concrete beams, niches, ceilings. The restoration is a radical one: subtractions go as far as demolishing the whole ground floor slab, which is replaced with an almost immaterial (it's only 5 mm thick) perforated metal sheet. In this way any separation is eliminated between the entrance level and the underground floor, which becomes a spacious and luminous cafeteria. In the rest of the building interventions are minimum, aimed to rationalize circulation and fluxes, and to provide the necessary flexibility for future expansions.

Project Credits
Architects
Engineers
Product Spec Sheet

House of Youth in Pforzheim
next project

House of Youth in Pforzheim

Private Houses
Pforzheim, Germany - Build completed in 2019
View Project