Domus Laetitiae / house in a refugee settlement

Domus Laetitiae / house in a refugee settlement

Architect
studio kyriakos miltiadou
Location
Nicosia, Cyprus | View Map
Project Year
2022
Category
Housing
creative photo room

Domus Laetitiae / house in a refugee settlement

studio kyriakos miltiadou as Architects

The house is built on the traces of a ruined building in a high-density refugee settlement in Nicosia, Cyprus. It is situated between two existing partition walls in a narrow land (​​189 m²). The Cypriot refugee camps were erected shortly after the summer of the Turkish invasion in 1974, to provide temporary accommodation for the Greek-Cypriot refugees who were forced to leave their homes because of the war. Today, these sites bear the signs of abandonment and decay and are more like urban crevices interrupting the continuity of the city. The restrictive building regulations that are applied in these sites, indicate a complex condition raising questions regarding their readjustment to the contemporary ways of residential living.

photo_credit creative photo room
creative photo room
photo_credit creative photo room
creative photo room

The new house is constructed to accommodate the housing needs of a young family of four. The man of the family inherited the old house from his grandfather. The budget was limited. The main idea of the architectural proposal is developed around the notions of boundary and intermediate space. What we propose here, is a vertical boundary which stands at a distance of 1.3 meters in front of the existing housing complex. This is a 6.3 meters high wall of exposed reinforced concrete, carved with holes in its skin which are covered by perforated metal surfaces.

photo_credit creative photo room
creative photo room

The successful interplay between the blank and structured parts of the wall purposefully control the passage of light inside the house, offer levels of privacy and security, cross ventilation and a variety of optical escapes. An open dialogue is developed between the building and the existing urban landscape that offers a vast range of spatial and visual conditions: sometimes it frames and highlights moments from the particular everyday life of the refugee camp, it underlines the need for introversion while sometimes it projects snapshots from the family life in a theatrical way.

photo_credit creative photo room
creative photo room

Between the main building and the vertical wall, small courtyards and terraces are generated, where the main spaces of the house are extended. Internally, the proposed spaces are organized in relation to the vertical wall and a courtyard that enters from the back of the ground level to end up in the centre of the house. At the core of the house, mass was removed from the volume of the building by vertically carving it. In this way, we achieve visual communication between the two floors, the provision of abundant daylight and the framing of the sky. In the centre of this blank space, a mastic tree has been planted, which is framed by a circular seating surface to transform it into a vital place of gathering and communication between family members.

photo_credit creative photo room
creative photo room

As in the rest of the outdoor spaces, here the void is filled with metal surfaces allowing natural vegetation to climb. Cypriot plants such as jasmine, honeysuckle and pandorea, have been carefully preserved or transplanted in all the outdoor spaces. The refreshing nature enters the house and climbs upon its skin in an everyday life that embraces the garden and turns towards it.

Caption
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
aluminiumRabel Systems
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More