Doyle Hall Addition + Renovation

Doyle Hall Addition + Renovation

Architect
Specht Architects
Location
Austin, United States
Project Year
2009
Category
Universities
Taggart Sorensen

Doyle Hall Addition + Renovation

Specht Architects as Architects

The Doyle Hall renovation and the New Classroom Addition create a campus courtyard, which is activated by the presence of a centuries-old live oak tree, a new cafe, and a year-round mix of student and faculty spaces.


The New Classroom Addition takes cues from the existing 1950's building with its exposed concrete structural bays and straightforward infill panels. The New Classroom Addition creates a physical and visual link between the two existing buildings and brings students into the heart of the courtyard, "embraced" by the two parallel wings of faculty offices. The architectural strategy was to restructure the space by deploying a "stealth architecture" that does not call attention to itself, but works as a fabric binding the existing elements together and allowing them to be seen and used in a completely new way.


The architectural solution thoughtfully mixes old with new, enhances the existing buildings, and engages the landscape, while providing a place of learning, study and fellowship to all students and faculty.

Theatre de Stoep in Spijkenisse
next project

Theatre de Stoep in Spijkenisse

Theaters
Spijkenisse, Netherlands - Build completed in 2014
View Project