DRA. CAMPOY DENTAL CLINIC

DRA. CAMPOY DENTAL CLINIC

Hospitals
Murcia, Spain - Build completed in 2013
David Frutos Ruiz

DRA. CAMPOY DENTAL CLINIC

Jaime Sepulcre Bernad as Architects

On a perfectly square diaphanous room - 15 x 15 m - with four central pillars, the project proposes the structuring of the future clinic in three programmatic bands of very similar proportions:


Waiting Space

The first band is the most public, which is accessed and basically contains the reception and a large waiting room. All this generous space of reception and waiting opens its views towards an outer plaza through the great circles that make up the facade. The reception, organized in a circular piece of furniture, becomes the centerpiece of this first space and from it is controlled its operation. After the reception there is a small administration office and a small relaxation room.


Dental Space

The most intimate and protected part of the clinic is the properly clinical band that appears alongside the back façade facing a boulevard. This dental care space is composed of a battery of five cabinets connected to each other visually. In this band also appears a secondary access for exclusive use of the personnel.


Server Space

Finally, between the most extroverted space and the most introverted appears an intermediate band that makes of filter and that contains all the uses properly servants. This servant band is led by the sterilization room around which the operation of the dental offices gravitates. In this band are also the ray room, the laboratory, the engine room, the staff room, the wardrobe, the doctor's office and the toilets for patients.


Three materials

Three material ideas formalize this space with vocation of continuous space - constant height 2.70 m-:


1 / The idea of ​​achieving maximum transparency through the use of "glass"; 2 / The idea that the only pieces that appear loose are the three boxes that make up the intermediate band and that materialize like metal boxes, of "aluminum"; And 3 / the idea that the whole plane of the ground is a single material, continuous, warm and human, "wood" - which is finally a good laminate. And the rest, white.


Urban Logo

The idea for the facade was to take a fragment of the logo of the clinic and expand it to scale city. The new facade therefore relies on a corporate image that was already consolidated and now acquires an urban scene size.

Project team
Federal Center South Building 1202
next project

Federal Center South Building 1202

Offices
Seattle, United States - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter