Durst HQ
Paolo Riolzi, Milan

Durst HQ

monovolume architecture + design as Architects

A new, modern headquarter should present the internationally operating enterprise Durst Photo technik AG as a showpiece and enhance and strengthen Bressanone as a headquarter.

 

Durst is a world-leading manufacturer of advanced digital production technologies. In the active business areas, Durst is the first choice and a preferred partner for the transformation and digitization of industrial production processes. Durst is a family company with an 80-year history, where the values are focused on innovation, customer orientation, sustainability and quality.Durst employs more than 700 people and has more than 20 subsidiares across the world.

 

In future, Durst will invite more of its international customers to the Customer Experience Center in the 5,700 square meter headquarters that embodies the transformation into a highly specialized, high-tech business. The integrated concept has been incorporated into the the architecture of the building as it connects a new administrative block with production facilities.

 

Of great importance is the incorporation and involvement with the existing building designed by Othmar Bart. The original idea of a flat floating wing with a tower will be re-introduced and creates the new face of the Durst headquarter. The new building presents itself as a compact, homogenous construction body, which awakens interest by its exceptional facade. The organically shaped „pixel facade“ consists of powder-coated aluminium panels, and creates a high recognition value. In the jambs of the windows, LED lights will be installed, whereby the facade can be staged at night as a dynamic pixel facade. The line of the glass base zone is taken up and continued, by putting a slightly curved elongated two-storied construction body over it, which finds its end in the six-storied tower.

 

The pixelated facade of Durst’s new headquarters is also a pointer to the company’s areas of business, as Durst is a global leader in high-performance printing systems – from image data processing and printing to final product finishing – all from a single source.

 

Direct connections to the existing building will be constructed to allow an ideal connection. The ground floor takes the facade line and docks in the north to the administrative building. It is realized as an open designed area in which are located functions as demonstration area/LFP- and textile with its corresponding spaces, as well as laboratories. In the southern part are the new costumer entrance with the foyer, the bar and the restrooms. An open staircase leads to the first floor where the customer service and the label are housed. In the southeastern part are located the tower development and the offices.

 

The second floor is a pure office floor with meeting rooms and a direct connection via a bridge to the existing office wing. In the third and fourth floor of the tower are the offices of the management and the fifth floor is used as a conference room or a space for exhibitions. In the basement are located the ceramics, the exhibition stock and the squash field, as well as changing rooms, showers and restrooms. The driveway is newly organized, so that the access for the staff and customers is separated from the access for the delivery. After the entrance gate is a forecour that leads to the new covered customer entrance.

 

The 850 m² glass roof is made of approx. 250 different sized, partly triangular insulating glass sheets. The façade covers approx. 7,000 m². 1,800 m² is a glulam construction as load-bearing facade element. 930 m² on the ground floor is a transom/mullion facade, while on the 6th floor 1,200 m² is a facetted transom/mullion courtyard facade with curved all-glass facade. The innovation and challenges have been the complex transition from the first vertical to the horizontal roof glazing, the extremely tight schedule from design to fabrication to installation and the free-form metal facade geometry consisting of thousands of different components.

This futuristic building harnesses the creative force of light as a medium

BEGA as Lighting

The original design comes from the year 1963. The new headquarters of Durst Phototechnik AG in Brixen, South Tyrol, makes a spectacular architectural impression with a low, contoured wing that soars up into a 35-metre-high tower.

By night, the futuristic building with 850 pixel-like window elements uses the creative force of light as a medium. Functional necessity and lighting design meld together to present the company in a truly memorable way.

Patrik Pedo and Juri Pobitzer of Monovolume Architects, based in Bolzano, drew on plans from more than 50 years ago that were only partially implemented during the construction of production halls. The futuristic new building now forms a bracket around these production halls, setting a unique company statement.

The new company headquarters of this manufacturer of high-performance digital printing systems reflects its transformation into a highly-integrated process provider with a look that aims to inspire employees, partners, customers and guests alike.

Light is a crucial factor in the building’s “work-life balance” approach. An 850-square-metre glass roof lets in lots of daylight. The extraordinary design of the façade also attracts attention at night. LEDs have been installed in the reveals of the 850 window elements so that the building appears as a dynamic façade of pixels by night.

The architectural features and technical lighting accents of the spectacular new headquarters of Durst Phototechnik AG are also extended to the exterior with a coordinated lighting design. When its dark out, the combination of different luminaire types gives the functional areas on and in front of the building an appearance that attracts even more attention.

The illumination of the access gates is as future-oriented as the building concept itself. The charging station area for electric vehicles is illuminated by ceiling luminaires. Compact and efficient downlights provide additional illumination: The partially frosted crystal glass creates an element of vertical luminous intensity that supplements the downward-directed light with a multi-faceted play of light.

Square BEGA recessed wall luminaires produce unshielded light and provide the high degree of illuminance required. These high-quality luminaires also feature narrow frames without screws.

Their extremely low maintenance requirements underline the sustainability of the plan as a whole. BEGA bollards with high luminous efficiency are used to illuminate the paths around the building. They are characterised by a highly uniform degree of illuminance. With 360-degree light emission, they produce eye-catching illumination and provide highlights of their own.

For Durst Phototechnik AG, the striking new headquarters is also a declaration of commitment to its base in Brixen. The spectacular façade of this compact, uniform structure demands close examination of the architecture in all its details, while new visual impressions continually engage and captivate the observer.

The front view of the building is dedicated entirely to the futuristic architecture of the soaring façade. “The line of the glass base zone is taken up and continued with a slightly contoured, elongated structure that seems to hover above it”, explain the architects at Monovolume Architects.

During planning, emphasis was placed on outdoor areas, which are intended to provide quick and convenient orientation. The access road to the company premises was also rearranged during the planning phase. Delivery access was separated from the access road for personnel and customers. The driveway leads to a forecourt from which the roofed customer entrance can be accessed.

BEGA light building elements structure and illuminate the parking area of the company headquarters. Their high visual impact underlines the architectural intricacies and nuances that captivate visitors as they approach. The equally impressive lighting experience sets the stage for this one-of-a-kind building.

This story is available in multiple languages
Share or Add Durst HQ to your Collections
Vila Rica House
next project

Vila Rica House

Private Houses
Brasilia, Federal District, Brazil - Build completed in 2017
View Project