Edifício Lisbon Wood

Edifício Lisbon Wood

Architect
Plano Humano Arquitectos
Location
Lisboa, Portugal
Project Year
2019
Category
Apartments

Private Houses
João Morgado

EDIFÍCIO LISBON WOOD

Plano Humano Arquitectos as Architects

The project intended to provide the building with features of a current architecture. New materials, new spaces, new connections, thus creating new experiences for the new established use, to inhabit. Inhabiting the city center. Take advantage of the centrality, with the required privacy and retreat. Living in larger and connected spaces, full of light. We opened the building to the outer space.

 

We extend it on balconies that increase the space of habitation, which thus also happens outdoors, in contact with the open air, a relic in the center of the city. Interior and exterior are in constant dialogue. We worked the materiality according to its characteristics of comfort, robustness and longevity. the minimalist interior contrasts while connects with the powerful exterior in thermo modified wood. A disused building gained a new life, and give new lives through its 15 apartments and 2 shops, connected by common leisure spaces, such as gardens, a gym and a SPA.

 

Wood is the hallmark of the building. Traditional and noble material, allied to the current technology, in the cladding of facades that will always be dynamic, different for each moment of the day and for each apartment. The facade is dynamic, it has constant movement, which makes it a mutable, almost living building, that transcends its inner life to the exterior. The wood is applied in automated shutters, that while privatizing the interior spaces, increase the building´s energy efficiency. They limit or allow the interior solar incidence, depending if it is summer or winter, what in a mediterranean city like Lisbon has a great preponderance in thermal confort.

Share or Add Edifício Lisbon Wood to your Collections
Project Credits
New Ludgate
next project

New Ludgate

Commercial Landscape and Individual Buildings
London, United Kingdom - Build completed in 2015
View Project